Трети ден граждани отдават почит и поставят цветя на гроба на патриарх Неофит

Цял ден хора на различна възраст прииждат, за да отдадат почит и да поставят цветя на гроба на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, предаде репортер на БГНЕС.


Скръбта на миряните от загубата на духовния баща на България, който ни напусна на 13 март след продължително боледуване, не стихва. Със сълзи на очите гражданите отдават почит пред Обединителя на Българската православна църква и се молят за покой на душата му.


БГНЕС припомня, че предстоятелят на Българската православна църква почина на 78-годишна възраст. На 15 март тленните останки на патриарх Неофит бяха изложени за поклонение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. На съботния ден бе отслужена Заупокойна Света литургия от митрополит Йоан Варненски и Великопреславски, последвана от опело, възгласено от Вселенския патриарх Вартоломей I Константинополски. С литийно шествие тленните останки на нашия духовен баща бяха пренесени от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ до храм „Св. Неделя“ с помощта на същия лафет, с който през август 1943 г. са пренесени тленните останки на Цар Борис III Обединител. Общественото мнение определя и патриарх Неофит като Обединител. Гробът на патриарх Неофит се намира в непосредствена близост до този на друг голям духовен водач на българите – Екзарх Йосиф I Български. /БГНЕС