Трета жертва на коронавируса у нас

Получени са още 13 положителни проби само запоследното денонощие, общият брой на заразените е 94, като два от случаите на заразени са от тази сутрин, съобщи началникът на Централния оперативен щаб и на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг пред болницата.

Възрастната пациентка с инсулт и коронавирус, настанена в Пирогов, е починала тази сутрин. Жената е била на 80 години. Общо починалите с коронавирус е трима души.

Броят на областните центрове със зараза се разшири - от 332 направени проби за денонощието вече има положителни случаи в Смолян, Велико Търново, Перник, Бургас.

В Бургас случаят е непосредствено свързан с Банско – жена на 39 г., която е била готвач в заведение. Прибрала се е преди седмица, има 25 контактни лица, приета е в Инфекциозната клиника на булгаската болница.

Получихме информация от посолството в Скопие, където 2 граждани на РС Македония са дали положителни проби след почивка в Банско.

В София заразените са настанени в различни болници - 11 души са във ВМА, в Пирогов – 3, от които единият е с дихателна недостатъчност, в МВР – 1, в Софиямед и Александровска – по един.

Относно съмнителен за коронавирус пациент, избягал от Пирогов в нетрезво състояние, - сутринта случаят е потвърден. Лицето е намерено в безпомощно състояние, закаран в Пирогов, при прегледа е взета проба, при което още преди да изчака резултата си, мъжът е избягал. Впоследствие е намерен на Централна гара и върнат в Пирогов, резултатите му се очакват днес. Тестван е с бърз тест, който е положителен.

Бързите тестове не са сигурни – от 10 твърдо положителни проби, бързите тестове дават фалшиво отрицателни резултати при 6 човека. Затова се търсят и още бързи тестове от други производители, допълни началникът на ВМА.

Новите случаи на коронавирус в света са над 15 000 само за денонощието.

Ген. Мутафчийски съобщи, че до момента има един български лекар, заразен с коронавируса, - случаят във Велико Търново, но той не е заразен по времена работата си. /Лекарят е работил в столична клиника, когато се прибрал в града си, почувствал симптоми – бел.ред./БГНЕС