Трета нощ на ковид-безредици в Нидерландия

За трета нощ избухнаха протести във връзка с въведените от нидерландското правителство ограничения за коронавируса, като от началото на размириците са арестувани 130 души, съобщиха полицията и местни медии.

Демонстрантите изстрелваха фойерверки и рушаха имущество в северните градове Гронинген и Льоварден, в Енсхеде на изток и Тилбург на юг.

Последните протести обаче бяха по-малко интензивни от насилието, което разтърси Ротердам в петък и Хага в събота.

На 13 ноември Нидерландия отново премина към частично блокиране на движението и обмисля така наречените "мерки 2G", позволяващи на баровете и кафенетата да забраняват достъпа на хора, които не са ваксинирани.

"Няколко малки групи рушат имущество в центъра", заяви пред АФП говорител на полицията в Гронинген. "Силите за борба с безредиците присъстват в центъра, за да възстановят реда", заяви говорителят.

В Twitter полицията съобщи, че в Енсхеде, близо до границата с Германия, е обявено временно извънредно положение.

"Петима души току-що бяха арестувани в центъра на града за подстрекателство и публично насилие. Нашият призив е хората незабавно да се приберат по домовете си", заявиха от полицията.

В неделя вечерта полицията в Ротердам арестува 26 души, след като футболни фенове хвърляха по полицията фойерверки, и правеха барикади от кофи за боклук в центъра./БГНЕС, АФП