Трендафилов от РСМ: Промяната на Конституцията ще промени отношенията София-Скопие

Осъзнавам че, към днешна дата е доста трудно да се събере необходимото мнозинство в парламента за вписването на българите в Конституцията на РС Македония като един от държавотворните народи. С този ход, обаче, по възможно най-бързия начин ще се докаже, че има промяна в атмосферата, спиране на дискриминирането и определянето на българите като вечни врагове.

проф. Георги Трендафилов - председател на Националния съвет на Гражданския демократичен съюз

Това каза македонският учен и председател на Националния съвет на Гражданския демократичен съюз Георги Трендафилов пред местната телевизия "Алсат", предаде БГНЕС.

На въпроса дали за местните българи е приемливо промяната на Конституцията и вписването им в нея да стане в някакво бъдеще време, както предложи премиерът Зоран Заев, Трендафилов каза следното: „По всяка вероятност правителството в Скопие ще трябва да предложи на новия кабинет в България, който ще бъде сформиран след последните избори. Вече се проведе първото си заседание на новото Народно събрание. Сроковете са сравнително кратки и към края на следващата седмица би трябвало да имат или пък да започнат сформирането на правителство. Лично аз не вярвам това да стане преди края на тази година - такива са сроковете. Със сигурност, обаче, ще бъде много важно двете правителства да демонстрират по-голямата искреност в желанието си да намерят решение на този въпрос."

Според него "спорът около езика" няма да бъде проблем в двустранните ни отношения. "Лично аз смятам, че въпросът за езика ще бъде най-малкия проблем, който ще дебатират София и Скопие. Вярвам, че и двете страни в по-голямата си част вече са постигнали съгласие по този въпрос. Разбира се става въпрос и за ехо, което кънти при нас от случващото се, както в София, така и в Скопие, но не вярвам езикът и идентификацията да бъдат препъни камък, защото когато признаваш една държава, тогава ти признаваш всички нейни елементи, независимо от това какви са - добри или лоши", посочи Трендафилов. Той смята, че "и двете страни трябва да демонстрират добра воля". "Съгласен съм, че властите в Скопие не изпълняват споразумението си и властите в РСМ трябва да демонстрират готовност, че имат намерение да започнат с изпълнението на Договора за да възстановим доверието", подчерта още Георги Трендафилов и призна, че между двете страни има и силни емоционални връзки. Той изрази съжаление, че са загубени 4 години. Смята, че "Буяр Османи и Никола Димитров трябва да докажат, че имат намерение да изпълняват Договора за приятелство от 2017г.".

Добре Митрев, Сдружението за българско-македонско приятелство

В същото време Добре Митрев от Сдружението за българско-македонско приятелство даде няколко примера за класическа дискриминация на българите в РСМ. "Има много лични примери. Аз, обаче, ще Ви посоча един от последните от моя роден град Кавадарци. Съвсем наскоро 18-годишно момиче не бе допуснато да учи в полицейската школа, получи официално съобщение, че не изпълнява условията за сигурност, защото нейният баща навсякъде и публично се декларира като българин". Той попита "на кого може да пречи вкарването на българите в конституцията на РСМ" и сам си отговори: „Македонските българи са тези, които са се борили за създаването на Независима Македония, както преди 1945, така и след 1945г.“. Според него, със самото вписване на македонските българи в Конституцията на РСМ няма да бъдат решени всички въпроси. "Тук се внушава, че ние сме над тях...Тук представяме България по един начин от миналото, а тя е много по-далеч. Ние не може да приемем нейният успех". /БГНЕС

Скопие / РС Македония