"Тренд": Стабилизация на ГЕРБ и частично възстановяване на подкрепата след "Апартаментгейт"

Стабилизация на ГЕРБ и частично възстановяване на подкрепата от скандалите с апартаментите. Минимална преднина на основната управляваща партия пред БСП. Три партии със сигурно представителство в Европейския парламент. ВМРО остава на ръба на бариерата.

Това показва редовното проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите към предстоящите избори за Европейски парламент.

За листата на ГЕРБ с водач Мария Габриел биха гласували 31,5% от анкетираните, а за тази на БСП начело с Елена Йончева – 30,4%, съобщава Нова тв.

Третото място в класацията е за ДПС. Начело на листата й е Мустафа Карадайъ. Партията би получила 12,8% подкрепа, ако евровотът беше днес. На четвърто място с 5,8% подкрепа се нареждат ВМРО с водач на листата – досегашният евродепутат Ангел Джамбазки. Според прогнозата на „Тренд” листата на ВОЛЯ, начело с Веселин Марешки ще получи 4,8 на сто от гласовете на избирателите.

16% от всички избиратели в България все още не са решили за кого ще гласуват. Малко над една трета (35%) пък са решили още преди кампанията, а 9% са взели решение по време на кампанията. Трябва да направим уточнението, че теренът на настоящото проучване приключи на 17 май и вероятно в дните до изборния ден процентът на решилите по време на кампанията може леко да се увеличи.

В настоящето проучване на интервюираните лица им беше предоставен списък с всички кандидати с имената и подредбата им според регистрацията в ЦИК, като сред тях те трябваше да посочат своето предпочитание. Процентното разпределение е сред гласуващите.

След имиджовата щета, която ГЕРБ претърпя от скандалите около апартаментите и къщите, основната управляващата партия успява да се стабилизира в рамките на кампанията. Възстановяването е минимално, но все пак достатъчно, за да получат лека преднина пред БСП, като разликата през този месец между двете основни партии е в рамките на 1.1%.

ДПС твърдо запазва третата си позиция с 12.8%.

ВМРО остава на четвърта позиция, точно на ръба на бариерата за да изпрати депутат в Европейския парламент (5.8%). „Воля“ успява да покачи своя резултат в рамките на кампанията до 4,8% от гласуващите.

Обединението „Демократична България“ не успява да реализира ръст в последните месеци и остава с 4.2% подкрепа сред гласуващите и с малки шансове да изпрати евродепутат.

По-надолу в подреждането остават „Коалиция за България“ (2.4%), „Атака“ (2%), Патриоти за Валери Симеонов (1.3%) и Възраждане (1.2%).

Проучването е реализирано в периода 11-17 май 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1007 души на възраст 18+. То е представително за пълнолетното население на страната. /БГНЕС