Транспортният министър поиска оставката на директора на НСО

Транспортният министър Николай Събев поиска оставката на директора на НСО заради напрежението на паметника Шипка на 3 март, когато премиерът Кирил Петков бе замерян със снежни топки от недоволни граждани.

Николай Събев коментира, че от предния ден НСО е била информирана за програмата на премиера и на председателя на НС, но не я е изпълнила според изискванията.

"Хората, които искаха да протестират, бяха поставени така, че всъщност по пътя на стъпалата към Шипка имаше само 50 сантиметра. Тоест, ние трябваше да вървим почти в индийска нишка нагоре и премиерът и председателят на парламента бяха напълно уязвими", заяви Събев пред БНТ.

Според Събев НСО са опитали да попречат на премиера да стигне до върха на Шипка с аргумент, че това било опасно за него.

"Сценарият е следният: идват премиерът и председателят на НС, опитват се да кажат нещо, хората ги заглушават, след това те си тръгват и не стигат до върха. Това беше сценарият на Възраждане и сценарият, който НСО опосредства. Благодарение на това, че Кирил Петков не спря, ние се качихме заедно и поднесохме венци и отдадохме почит. В един момент си зададох въпроса - възможно ли е НСО да бъде използвана като политически инструмент, коалиционен партньор на партия "Възраждане", каза той.

Именно заради това транспортният министър е изпратил писмо до президента, с което настоява за пресрочно перкратяване на пълномощията на началника на НСО. Заяви, че в България се води кибервойна.

"Българският закон забранява и санкционира действия, които са свързани с подбуждане на омраза, подбуждане към война. В момента това се случва в България. Това са агенти и провокатори, които биха искали България да остане с раградена държавност", смята Николай Събев. /БГНЕС