Традиционният гранд Байерн срещу „новобогаташите“ ПСЖ във финала на Шампионската лига

Тази вечер от 22:00 часа българско време отборите на Байерн Мюнхен и ПСЖ ще се изправят един срещу друг на „Ещадио да Луж“ в Лисабон, за да определят новия носител на най-престижния европейски клубен трофей. Двата тима ще сложат край на най-необичайната кампания в Шампионската лига от много години насам, която бе прекъсната за близо пет месеца заради пандемията от коронавирус. Кризата с COVID-19 доведе до това всички двубои от четвъртфиналната фаза нататък да се проведат само в един мач в своеобразен мини турнир в Лисабон, което може би спомогна за изненадващото достигане на РБ Лайпциг и Лион до полуфиналите на надпреварата.

Мбапе и Неймар са лидерите на ПСЖ.

За финала обаче се класираха два от най-силните отбора в света в момента, разполагащи в редиците си с част от най-впечатляващите футболисти на планетата. Любопитен факт е, че за първи път от 1998 година насам на финал в Шампионската лига ще играят два тима, които са спечелили титлата на страната си в предходната година. За Байерн това ще бъде 11-ти финал в клубната история (5 спечелени и 5 загубени до момента), докато ПСЖ ще играе първия си финал в турнира. Именно поради това някои анализатори приписват на днешния сблъсък и символно значение на битка между старото и новото в европейския футбол.

Докато Байерн е един от клубовете с най-богата история в Европа, то създаденият през 1970 година ПСЖ се радва на сериозни успехи в последните години заради огромните инвестиции от страна на катарските собственици (които на практика представляват държавата от Близкия изток). Парижкият отбор е сочен за един от флагманите на „новобогаташките“ клубове, заедно с английския Манчестър Сити, но и немалко други в по-малки мащаби, които получиха сериозни финансови инжекции от близки до определени държави бизнесмени и консорциуми и започнаха да играят сериозна роля в националните си първенства и евротурнирите. Евентуален триумф на ПСЖ тази вечер би оправдал огромните инвестиции на Катар в клуба и увенчал с успех целия проект, който до момента се помни най-вече с рекордния в историята на футбола трансфер на Неймар от Барселона за 222 милиона евро.

Левандовски бе фаворит за Златната топка, преди да стане ясно, че такава няма да се присъжда тази година.

Самият Неймар е пределно мотивиран да докаже, че напусна Барселона в посока Париж не само поради финансов интерес, а и за да бъде лидер на отбор, който е претендент за върха в Европа. Днес той ще има шанс да спечели Шампионската лига, преди още Барселона да е стигнала до триумф в турнира след неговото напускане. Другата голяма звезда на парижани Килиан Мбапе пък ще може да се похвали, че е изиграл основна заслуга в спечелването на световната титла и Шампионската лига едва на 21-годишна възраст.

От друга страна Байерн разполага с безспорно най-добрия нападател, а според мнозина и най-добрия футболист в света за изминалия сезон – Роберт Левандовски. Полякът има изключителните 15 гола в тазгодишното издание на Шампионската лига до момента и със сигурност може да съжалява, че списание Франс Футбол взе безпрецедентното решение да не присъжда Златната топка тази година заради пандемията от коронавирус. Възроден изглежда и доскоро отписваният Томас Мюлер, който подобри рекорда на Бундеслигата за най-много асистенции в един сезон, а като към опитните Мануел Нойер и Жером Боатенг се добавят страхотни млади играчи като Алфонсо Дейвис и Серж Гнабри, не е странно, че баварците са във впечатляваща серия от 20 поредни победи във всички турнири.

Букмейкърите дава известно предимство на Байерн Мюнхен, като ставката за тяхна победа в редовното време варира около 2.00, докато успех на ПСЖ в рамките на 90 минути се котира около 3.20. При такива играчи на терена обаче всичко е възможно, а самият Афонсо Дейвис каза, че очаква мачът да предложи много голове, за радост на феновете.

Главен съдия на решаващия мач за трофея ще бъде италианецът Даниеле Орсато, а негови асистенти в Лисабон ще са Лоренцо Манганели и Алесандро Джалатини. Финалът на Шампионската лига започва в 22:00 часа българско време. /БГНЕС