Тръмп вече работи по кампанията за президентските избори

Доналд Тръмп вече се държи като кандидат за президент и е започнал да обсъжда със съветниците си кандидатурите на потенциалните си помощници в кампанията, макар да не е обявил все още официално номинацията си за изборите през 2024 година. Това пише вестник „Вашингтон пост”, позовавайки се на източници, близки до политика. „Тръмп започна да обсъжда набирането на персонал за кампанията си и моли хората да помогнат в различни щати“, пише изданието. Бившият президент следи и кои "дарители" се срещат с други потенциални кандидати на изборите.

Преди официалното обявяване, което може да стане веднага след междинните избори за Конгреса на САЩ на 8 ноември, Тръмп беше домакин на представители на щатите и членове на Републиканския национален комитет в имението си Мар-а-Лаго във Флорида. Именно в Мар-а-Лаго Тръмп планира да обяви кандидатурата си за президент, според източници на вестника. Но някои от съветниците му настояват, че това трябва да стане в някой от колебаещите се щати. Намерението на Тръмп да започне кампанията малко след междинните избори, съветниците му обясняват с факта, че това ще му позволи да привлече подкрепата на републиканците от други кандидати на същата партия. Той смята, че видни фигури от Републиканската партия ще участват в надпреварата, включително губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, бившият вицепрезидент Майк Пенс и бившият държавен секретар Майк Помпео.

Някои съветници на политика също така отбелязват, че ще бъде по-добре Тръмп да обяви номинацията за изборите възможно най-скоро, преди Министерството на правосъдието да реши да повдигне обвинения срещу него в едно от разследванията, включително за щурмуването на Капитолия на 6 януари 2021 г. Те смятат, че по този начин преследването на Тръмп може да се превърне в политически въпрос, който е изгодно за него.

В сряда агенция Асошиейтед прес съобщи, че сътрудниците на Тръмп тихомълком подготвят кампания за номинирането му на изборите. По време на реч на митинг в Тексас на 22 октомври Тръмп намекна за желанието си да участва в следващите президентски избори. Тогава той каза, че е готов да направи това, за да може САЩ отново да станат "успешна, безопасна и велика" страна.

В началото на септември бившият помощник и зет на Тръмп Джаред Къшнър каза пред „Скай нюз”, че 76-годишният Тръмп може да се включи отново в надпреварата за президентския пост. Къшнър призна, че бившият американски лидер вече е говорил с него за предстоящите избори и макар да не даде категоричен отговор на въпроса за участието си в предстоящата президентска надпревара, той отбеляза, че "е трудно да се изключи нещо с Тръмп , тъй като той е много гъвкав мислител".

По-рано допитване на изследователката организация YouGov показа, че над половината американци не искат настоящият президент на САЩ Джо Байдън и бившият държавен глава Доналд Тръмп да не се кандидатират за нов мандат през 2024 година. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ