Тръмп е пазил ядрени тайни на чужда държава

Документи за ядрения потенциал на чужда държава са намерени при обиска в имението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, пише Washington Post.

"По време на претърсването агентите на ФБР са намерили документи, описващи военната отбрана на чуждо правителство, включително ядреният му потенциал, твърдят източници, запознати със ситуацията", съобщава изданието.

Според статията някои от намерените материали описват свръхсекретни операции на САЩ с такива подробности, че дори висши служители по националната сигурност не са ги виждали, а достъп до данните са имали само президентът и ограничен брой служители на администрацията.

В доклада се казва, че по време на обиска на 8 август агентите са открили документи за ядрената готовност на чужда държава. Източниците на вестника не уточняват за коя държава става дума.

Имението на Тръмп в Мар-а-Ларго, Флорида, беше претърсено в началото на август в рамките на дело за незаконно използване, кражба и унищожаване на служебни материали. Служителите на правоприлагащите органи иззеха близо сто документа с различна степен на секретност, включително и най-високата. Тръмп отрече информацията, че разполага с класифицирани документи за ядрените оръжия на други държави./БГНЕС