Тръмп би победил Байдън, ако изборите бяха днес

Доналд Тръмп има огромна преднина пред всички останали републикански претенденти. Общо 67% от републиканските избиратели биха гласували за бившия президент.

Бившият вицепрезидент Майк Пенс е на второ място с 9%, а губернаторът на Флорида Рон Десантис е на трето място с 8%.

Ако президентските избори в САЩ се провеждаха днес, бившият президент Доналд Тръмп щеше да бъде подкрепен от повече гласоподаватели, отколкото настоящият президент Джо Байдън, съобщи „The Hill“, позовавайки се на проучване на харвардската агенция CAPS-Harris Poll.

В проучването 48% от хората са посочили, че биха гласували за Тръмп, докато само 45% са заявили, че биха гласували за Байдън. Други 8% не са решили.

Жените са равномерно разделени, като 46% от тях подкрепят Тръмп, докато мъжете са предпочели Тръмп в съотношение 50% към 43%. Байдън печели с 20 процентни пункта сред градските избиратели и с 4 процентни пункта сред избирателите от предградията, но Тръмп печели с 33 процентни пункта сред избирателите от селските райони.

Проучването е проведено от 30 ноември до 2 декември сред 1989 американци.

То се провежда в момент, когато Байдън с куп проблеми като инфлацията, трайно високите нива на нови случаи на COVID-19 и спорното изтегляне от Афганистан през лятото, като всички те вече доведоха до спад на рейтинга му до рекордно ниски нива.

Нещо повече, според това ново проучване 51% от анкетираните не одобряват работата на Байдън, което го поставя с 6 пункта по-назад през последните месеци на годината.

Демократическата партия като цяло се представя значително по-зле - 45% я подкрепят, а 55% са против. От друга страна, според проучването, републиканците са с 49% одобрение и 51% неодобрение.

Демократите се опитват да се противопоставят на критиките, като изтъкват увеличения ръст на работните места и активната кампания за ваксиниране, твърдейки, че републиканците подценяват значението на ваксинациите за американците.

Междувременно няколко проучвания през последните месеци показаха, че ако Тръмп се кандидатира, той най-вероятно ще спечели номинацията през 2024 г.

"Сривът на Байдън доведе до рязък скок за президента Тръмп на всички фронтове както в първичните избори, така и в потенциалните общи избори", цитира докладът социолога Марк Пен.

Президентските избори в САЩ се проведоха на 3 ноември 2020 г. Байдън победи Тръмп с близо 7 милиона гласа, или 4 процентни пункта. Той спечели до голяма степен в резултат на победи в Аризона, Джорджия, Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин, които Тръмп спечели през 2016 г., но загуби на последните избори.

Но Тръмп до последния момент не призна поражението си на изборите и отказа да присъства на встъпването в длъжност на Байдън, което е първият подобен инцидент от 150 години насам. Следващите президентски избори в САЩ се очаква да се проведат през 2024 г. /БГНЕС