Тошко Йорданов за оставката на Гешев: Обществото знае, че има опит за политическа намеса в съдебната система

Решението на главния прокурор си е решение на главния прокурор. Аз искам да ви обърна внимание на нещо друго. Това, което наблюдаваме в момента с изявлението на главния прокурор, всъщност, доказва нещо, което българското общество знае, че има политическо влияние, или поне опит за политическа намеса в съдебната система.


Това заяви Тошко Йорданов от ИТН по повод скъсаната оставка на главния прокурор по-рано днес, предаде репортер на БГНЕС.

„Друго нещо, на което искам да ви обърна внимание, е, че ако ИТН не бяха свалили ГЕРБ преди две години, това в момента нямаше да се случва“, каза Йорданов.

„Изчегъртването на модела ГЕРБ под някаква форма е напреднал, защото тези обвинения и скрити заплахи, които хвърчат в момента, са доказателство за това, че това вече не е такова монолитно срастване на политическа власт със съдебна власт“, категоричен е той.

Йорданов коментира още: „Хубаво е също така да си дават и сметка колеги, че не са само тези партии с влияние в съдебната система. Не е тайна, че „Демократична България“ имат силно влияние в съдийската колегия.“

Той подчерта, че по време на съвместното управление на ИТН с ПП и ДБ, не се е говорило за реформиране на прокуратурата. „Говореха само за смяна на Иван Гешев. Ние говорехме за реформиране на прокуратурата и бяхме обвинявани от тях, че се опитваме под някаква форма да пазим главния прокурор“, съобщи Йорданов и допълни, че сега са прогледнали и са разбрали, че проблемът не е само в личността.

„И колкото и да е вредно това, което се опитваха да направят Кирил Петков и Асен Василев – да заменят една съдебна бухалка със своя съдебна бухалка, защото това беше целта им тогава, а не дълбока съдебна реформа, и затова не говореха и за реформиране на прокуратурата, това е също толкова опасно, колкото това, което беше по времето на ГЕРБ“, каза още депутатът от ИТН и добави, че се надява тези турболенции, които започват, да бъдат оздравителен процес и съдебната, законодателната, изпълнителната власт да станат максимално независими./БГНЕС