Томаш Здеховски, ЕП: Снимките на Борисов с кюлчета и пари са манипулирани

Петорна компютърна експертиза на снимките и видеото на бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция "Бояна", показва, че те са били манипулирани.

Това оповести председателстващият комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент и ръководител на мисията в България през април Томаш Здеховски. Той поясни, че информацията е предоставена от българската прокуратура, предаде БНР.

"Експертизата показа, че снимките и видеото са манипулирани. Има много несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимките, на водните знаци, холографските стикери, светлината и сенките на обектите", поясни Здеховски.

По-късно евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков заяви: "Тази петорна компютърна експертиза показва, че снимките са били манипулирани, че резолюцията на част от обектите в снимките като парите и златните кюлчета се различава от тази на останалите обекти в снимките. Оказа се също така, че по време на разпитите със служители в резиденцията те никога не са виждали подобни обекти и че самите данни в снимките навеждат на мисълта, че те са направени в порядъка на година и половина, но изследванията на експертите показват, че обектите в снимките не са помръднали тази година и половина, та заключението, което направи г-н Здеховски е, че самите снимки и видеото са били манипулирани с цел да наведат на дадени изводи, макар те в случая да не са валидни." /БГНЕС