Точките на пречупване в предложенията на Курти и ЕС по нормализиране на диалога

По време на вчерашната среща между Белград и Прищина в Брюксел министър-председателят на Косово Албин Курти представи предложението си за план за последователно изпълнение на споразумението и анекса, постигнати в Брюксел и Охрид по-рано тази година, което не беше прието. По-рано през лятото ЕС представи на страните свой собствен план за изпълнение, но вчера този план не беше приет от Курти, съобщава Радио Свободна Европа. Двете предложения се различават по последователността на стъпките за изпълнение на договореното.

Предложението на Албин Курти, което той публикува в профила си в X (бивш Twitter), и предложението, публикувано от Радио Свободна Европа, имат еднаква формулировка и се различават по последователността на изпълнение. В предложението на Европейския съюз институциите за самоуправление на косовските сърби трябва да бъдат осъществени в първите пет стъпки. В предложението на Косово изпълнението на този аспект трябва да бъде финализирано в 11 стъпки; междувременно ще трябва да бъдат решени въпроси, свързани със статута.

Според Радио Свободна Европа предложението на Европейския съюз е било представено на страните през юни. В изявленията си за пресата след вчерашната среща върховният представител на Съюза Жозеп Борел заяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич е дошъл със собствено предложение, но в крайна сметка е приел предложението на Европейския съюз. От друга страна, Курти "не е бил готов да продължи напред".

Предложението на Курти започва с въпросите за статута на косовската държавност, включително преустановяване на използването на звездичката и представителството на UNMIK, докато ЕС предлага това като втора стъпка; в първата стъпка трябва да започнат преговори за статута на инструментите за самоуправление на косовските сърби (известни досега като Сдружение/Асициация на общините със сръбско мнозинство). В предложението на Курти обаче започването на преговорите по устава е едва третата стъпка в последователността, а не първата, както е в предложението на ЕС.

След преустановяването на действието на звездичката и UNMIK и задължаването на двете страни да поддържат отношенията си въз основа на Устава на ООН, втората стъпка в предложението на министър-председателя на Косово е признаването на съответните документи и национални символи. Едва след това, на третата стъпка, трябва да започнат преговори за статута на сръбската общност.

От друга страна, в предложението на Европейския съюз признаването на символите и документите е седмата стъпка от процеса, като дотогава трябва да бъдат изпълнени всички стъпки, свързани със създаването на инструмента за самоуправление на косовските сърби.

Ако планът на ЕС бъде приет, въпросите, свързани със статута, изпълнени преди създаването на инструмента за самоуправление на косовските сърби, ще бъдат вече споменатото международно представителство на Косово (звездичка и UNMIK) и въздържането на двете страни от заплахи за насилие и намеса във вътрешните работи.

Ако, от друга страна, предложението, представено от Косово, бъде изпълнено, в допълнение към тези две групи въпроси, преди да се приключи със създаването на институциите за самоуправление на косовските сърби, ще бъдат изпълнени редица въпроси, свързани със статута. Сред тях са: признаване на документи и национални символи, съществени стъпки за членството на Косово в ЕС, Съвета на Европа и НАТО, Партньорство за мир и останалите признания, заедно с прекратяване на възраженията на Сърбия срещу членството на Косово в международни организации, както и премахване на "незаконните структури, финансирани от Сърбия, които действат на територията на Косово".

Всички тези стъпки са включени и в предложението на ЕС, но са планирани след създаването на инструменти за самоуправление на косовските сърби.

Еврокомисарят по външната политика Жозеп Борел заяви, че е предложил на Курти и Вучич паралелно да разработят планове за Асоциацията на сръбските общини и признаването на Косово. По-конкретно, предложението на Борел е след като започне създаването на отдавна договорената асоциация, Сърбия да започне стъпките за признаване на Косово. „Но за съжаление, Курти настоя Сърбия да признае Косово като първа стъпка“, каза Борел, „докато Вучич прие това предложение“.

Борел предупреди и двете страни за безизходицата и че тя ще попречи на желаното членство в ЕС. „Без нормализация, нито за Косово, нито за Сърбия няма да има европейско бъдеще“, заяви Жозеп Борел.

Премиерът Курти отговори след реакцията на ЕС и обвини Съюза в пристрастност за това, че е приел позицията на Сърбия за своя. Президентът Вучич от своя страна поиска преговорите да продължат. „Трябва да говорим и да намерим път напред“, каза Вучич.

Германските медии също отразяват срещата в четвъртък (14.09.) в Брюксел и акцентират върху непостигането на споразумение между Сърбия и Косово за нормализиране на отношенията. „Усилията на ЕС да деескалира голямото напрежение между Косово и Сърбия отново се провалиха“, пише онлайн порталът ZDF. А Deutschlandfunk пише, че "опитът на ЕС да посредничи между Косово и Сърбия отново е неуспешен". /БГНЕС