Титла №24 ще почака, Карлос Алкарас е новият крал на Уимбълдън

Карлос Алкарас е новият шампион на Уимбълдън. На финала 20-годишният испанец победи 7-кратния шампион Новак Джокович с 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6, 6:4. Срещата предложи изключително качество и продължи 4:42 часа. Така Ноле ще трябва да почака за титла №24 от Големия шлем и осма от Лондон.

Джокович изигра блестяща първа част и само за 35 минути я спечели с 6:1. Последва много оспорван втори сет, решен след тайбрек след 86 минути. Алкарас поведе с 2:0, но бързо се стигна до равенство. В тайбрека двамата вървяха точка за точка, но при сетбол на сърбина 5:6, Алкарас направи три поредни точки.

Третият сет се оказа изключително важен, след като Алкарас поведе отново с 2:0 и пробив. След това двамата си размениха по още един гейм, преди да се стигне до петият. Той продължи 26 минути, но Алкарас го измъкна, пробивайки за втори път.

Рекордьорът по титли в Шлема обаче се събра и след 56 минути взе четвъртата част след 56 минути. Така Джокович вкара мача в решителен пети сет, но Алкарас успя да намери допълнителни сили. Испанецът бързо поведе с 2:1 и пробив, след което го затвърди.

Джокович опита всичко, но дори не стигна до точка за пробив, като Алкарас беше изключително стабилен. Сърбинът се поддаде и на нервите, след като счупи ракетата си, удряйки я в мрежата.

Испанецът завърши мача с девет аса и седем двойни грешки. Той реализира 66 уинъра и 45 непредизвикани грешки. Джокович записа два аса, а броят на непредизвиканите грешки беше по-голям от този на уинърите - 40 срещу 32.

36-годишният Джокович преследваше осми трофей на Уимбълдън, с което щеше да се изравни с Роджър Федерер в класацията за най-много титли от турнира.

Испанецът и Ноле играха един срещу друг за трети път досега и за първи на трева. Алкарас спечели полуфинала в Мадрид миналата година, но загуби на същата фаза на Ролан Гарос през тази - и двата на клей. /БГНЕС