The Telegraph: Карантините и локдаунът са убили повече британци, отколкото COVID-19

Възможно е последиците от карантините и локдауните в Обединеното кралство да са причина за повече смъртни случаи, отколкото заразяването с COVID-19, съобщава вестник Telegraph, като се позовава на статистически данни и проучвания на здравни организации.

Както отбелязва вестникът, в борбата на Великобритания с пандемията през 2020 и 2021 г. са отменени много приеми и процедури, което е довело до "огромно изоставане" в превенцията на заболяванията, с което Министерството на здравеопазването все още не може да се справи.

От началото на юни националната статистическа служба (ONS) е регистрирала 10 000 смъртни случая повече в сравнение със средната стойност за петте години, предшестващи пандемията. Това са случаи, които не са свързани с COVID-19, от който през същия период са починали 2811 души. Това се случва на фона на призивите за подновяване на мерките за контрол на коронавирусната инфекция, по-специално задължителното използване на маски през зимата, пише изданието.

Британската фондация за изследване на сърцето и съдовите болести заяви, че е "дълбоко обезпокоена" от статистиката, а Асоциацията за инсулти заяви, че е очаквала смъртните случаи да се увеличат.

Д-р Чарлз Левинсън, директор на частната медицинска компания Doctorcall, заяви, че служителите ѝ се сблъскват с "твърде много" случаи на неоткрити ракови заболявания и сърдечни проблеми, както и с "тревожен" брой психични проблеми.

"Стотици хора умират всяка седмица - какво се случва? Според мен забавянето на търсенето и получаването на здравни грижи със сигурност е движеща сила за това явление. Ежедневните статистически данни за COVID-19 привличат вниманието на нацията, но другите ужасяващи цифри почти не се виждат. Необходимо е незабавно да се проведе пълно и спешно правителствено разследване", каза той.

Изданието научи, че британското министерство на здравеопазването е разпоредило разследване на статистическите данни поради опасенията, че прекомерната смъртност е свързана със забавено или отложено лечение на заболявания като рак, диабет и сърдечни болести./БГНЕС

Лондон / Великобритания