Тежка военна техника за парада, МИ-17 няма да открие с националния флаг

Тежка военна техника се очаква да премине на площада на тазгодишния военен парад за 6 май. "Тази година вертолетът МИ-17 няма да прелети с националния флаг, така че парадът ще започне с блоковете, които ще преминат в тържествен марш, след тях ще премине авиационна техника и накрая техниката на сухопътни войски и на зенитно-ракетни войски". Това каза генерал – майор Иван Лалов, който тази година командва парада, предаде репортер на БГНЕС.

Парадът по традиция се открива от вертолет МИ–17 на Военновъздушните сили, носещ националния флаг на България. Тази година няма да е така. „Причината е, че нямаме изправен МИ-17“, каза ген. Лалов. На площада ще преминат 48 единици сухопътна техника. Над 1000 са военнослужещите, които ще участват в парада. Ще участва ретро техника, предоставена от колекционери от цялата страна, която е била на въоръжение по време на Втората Световна война.

В Деня на Храбростта и празник на Българската армия се очаква и вертолети и самолети на българските ВВС да прелетят над площад „Княз Александър I“ в София за участие в парада. Предвидено е те да са тройка вертолети от авиобаза Крумово, прелитащи във формация „клин“ – водач МИ-24 и два водени „Cougar“, самолет „Спартан“, три самолета РС-9М „Пилатус“ от учебна авиационна база Долна Митрополия, очаква се да преминат тройка самолети МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево.

„Ако вали, ние маршируваме, техниката минава, самолетите в зависимост от това колко вали – там е по-особено“, каза командващият парада днес.

10 блока ще участват в парада. Тренировките започнали от вчера, но през това време блоковете са тренирали по места, откъдето се намират и ще продължат с тренировките и утре.

Отпреди един месец започнали да провеждат тренировки в постоянния гарнизон военнослужещите от представителния блок на 101-ви Алпийски полк – Смолян. Начело на блока ще е полковник Димитър Кацаров – командир на 101-ви Алпийски полк от Сухопътните войски, който посочи, че за първи път военно формирование от Смолян самостоятелен блок участва на военен парад в София. „Това бих казал е историческо участие, защото смолянският полк за първи път участва във военен парад в София в своята история. Още през 1912 г. там се формира такова военно формирование. Още след освобождението от 1912г. част от състава на 21 средногорски полк, който освобождава град Смолян и Средните Родопи остава там, но в историческите данни и факти никъде не присъства такова участие на военно формирование от Смолян като самостоятелен блок във военен парад в София, затова е доста сериозно това участие“, каза полк. Кацаров. Той уточни, че има военнослужещи, които са участвали когато полкът беше в състава на Сухопътните войски, но към 68 бригада „Специални сили“. „Част от нашите военнослужещи участваха тогава в блока на Специалните сили“, посочи той.

За първи ще участва в парада младши сержант Борис Райков. Той ще бъде част от представителния блок на Националния военен университет „Васил Левски” и е един от най-младите военни, които ще участват в парада. На 21 години е и е курсант в Националния военен университет, в момента е втори курс. Споделя, че да бъде в армията е била негова детска мечта, която впоследствие имало възможност да се превърне в реалност и той се възползва от тази възможност. „Разбира се от момента, в който влязох гледната ми точка към въоръжените сили се промени, но съм изпълнен с надежда, че това е една сигурна професия за всеки един гражданин, на който това е негова мечта и желае да се реализира“, посочи той.

Старшина Галина Серафимова е главен сержант на Мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите. За първа година ще марширува на парада, макар че е в редиците на армията от 1990г. Тя не скри, че за нея е изключително вълнуващо и е чест. Старшина Серафимова не скри, че се е отказала от това да е военен за седем години по лични причини и благодарение на изменението в закона се върнала пак през януари 2018 г. „Защото за мен военната професия е призвание, отстрани погледнато така се оказа. Армията ме сформира като човек, аз съм с пагон от 18-годишна, те ме създадоха като характер, научиха ме на дисциплина, на работа в екип, на отговорност и не са последно място на войнска чест, което за мен е най-важното за един военнослужещ“, посочи тя.

А техниката на сухопътни войски, която ще бъде представена на военния парад ще включва лек автомобил с повишена проходимост брониран „Мерцедес” G 270FB-6, бронираната машина „Хамър”, бойна бронирана колесна машина „Comando select”, бойна бронирана колесна машина „Guardian”. Очаква се да се види и бронетранспортьор БТР-60 ПБ МД-1, 152 мм оръдие гаубица Д-20, БМ-21 „ГРАД”, наследник на легендарната „Катюша”, 122 мм самоходна минохвъргачка Б1 – 10 „Тунджа” и други, сред които и танк Т-72, който е основна бойна верижна машина на Сухопътните войски и тактически ракетен комплекс ТРК „Точка”. /БГНЕС