Терористичен акт в Брюксел: Крещящ „Алах е велик“ застреля двама души и рани един

Двама шведски граждани бяха застреляни в Брюксел вчера вечерта от заподозрян, който все още е на свобода, при нападение, което белгийският премиер определи като "тероризъм". Един човек е ранен.


Стрелецът избяга със скутер и белгийската служба за наблюдение на сигурността повиши степента на тревога за тероризъм до четвърто ниво или "много сериозна" - най-високата степен - за Брюксел и до трето ниво за цялата страна.

Стрелецът открил огън по бизнес сграда в района, където ранил портиера и счупил десетки прозорци, а по-късно се придвижил към съседните улици. Предполагаемият стрелец в яркооранжево яке е избягал от мястото на инцидента, след като е използвал автоматична пушка, според видеоклип, споделен от фламандския вестник Het Laatste Nieuws.

По първоначална информация, двамата загинали са шведски граждани, които отивали на футболен мач на националните отбори на Швеция и Белгия.

Радикалният ислямист, който застреля двама футболни фенове в Брюксел, е бил познат на белгийските специални служби, съобщава Sudinfo.

"Извършителят на терористичната атака се казва Абдесалям и е известен на нашите разузнавателни служби заради радикалните си възгледи", се посочва в материала.

Изданието публикува и снимка на предполагаемия извършител, като уточнява, че вината му все още не е официално потвърдена.

Белгийската федерална прокуратура, отговаряща за делата за тероризъм, започна разследване на нападението.

Премиерът на Белгия Александър Де Кроо заяви, че стрелбата е била насочена срещу шведи - нападението е извършено точно преди футболен мач между Белгия и Швеция - и европейските лидери побързаха да изразят своята солидарност.

Във видеоклип, публикуван в социалните мрежи, мъжът, който се идентифицира като нападателя, заяви, че "е бил вдъхновен от екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД), заяви говорителят на федералната прокуратура Ерик ван Дуйс по новинарския канал LN24.

Въз основа на снимки, направени от местен жител, може да се види мъж, облечен в яркооранжево яке и бяла каска, който държи автоматична пушка и се качва на скутер, за да избяга от мястото на инцидента. Съобщава се, че първо е стрелял по някого във входното фоайе, след което е стрелял по двама души в такси. Във видеото се чуват четири изстрела.


Във видеоклипа нападателят обещава подкрепата си на "Ислямска държава" и говори за "убийство на неверниците" и "отмъщение за мюсюлманите".

По първоначална информация мъжът е крещял "Аллах акбар" и е стрелял във всички посоки, слизайки от скутера си с автомат "Калашников". Във видеоклипа, който е споделил в мрежите, извършителят на стрелбата твърди, че принадлежи към "Ислямска държава" и се хвали, че убива неверници. В своята много жестока реч той казва, че е застрелял двама души, за да "отмъсти на мюсюлманите“ и че „ние живеем и умираме за нашата религия".

"Току-що поднесох искрените си съболезнования на шведския министър-председател след потресаващото нападение срещу шведски граждани в Брюксел тази вечер", написа Де Кроо в социалните мрежи. "Мислите ни са със семействата и приятелите, които са загубили своите близки. Като близки партньори борбата срещу тероризма е съвместна".

Няколко белгийски медии съобщиха, че двете убити лица са носели футболни фланелки, принадлежащи на шведския национален отбор, преди мача между Швеция и Белгия.

Мачът от група F на европейските квалификации между двете страни беше прекратен на полувремето "поради инцидента", съобщи белгийската страна в профилите си в социалните мрежи. Журналистите на стадион "Крал Бодуен" в Брюксел заявиха, че около 35 000 фенове са били задържани на терена, а на уебсайта на УЕФА се казва, че мачът е бил спрян на полувремето при резултат 1:1. Белгийските медии съобщиха, че шведските играчи не са искали да продължат мача след нападението.

Белгийският кризисен център съобщи в социалните медии, че трети човек е бил мишена на нападението, но заяви, че лицето не е в критично състояние.

Стрелбата е станала в северните квартали на столицата. Полицията е била уведомена за инцидента след 19:00 ч. местно време (17:00 ч. по Гринуич).

Полицията е отцепила района, в който е станала стрелбата, съобщиха журналисти от АФП.

Свидетел, който говори пред канал LN24, описва шока си по време на инцидента.

"Стоях там като замръзнал, не помръдвах. Бях шокиран от това, което се случи, дори сега все още съм в шок. Беше един мъж, който дойде, бутна ме, каза ми да спра да бягам, ако искам да остана жив", каза свидетелят, който посочи името си като Сюлейман.


Белгийският кралски дворец заяви, че е "шокиран" от стрелбата.

"Мислите ни са преди всичко с жертвите, техните семейства и близки. Подкрепяме силите за сигурност, които в момента правят всичко възможно, за да издирят извършителя", заяви дворецът в социалните мрежи.

Няколко метростанции в Брюксел също бяха затворени, съобщи белгийската телевизия RTBF.

Председателят на Европейската комисия, която е базирана в Брюксел, побърза да осъди нападението и да предложи подкрепа.

"Тази вечер мислите ми са със семействата на двете жертви на подлото нападение в Брюксел", написа Урсула фон дер Лайен в социалните мрежи. "Изказвам сърдечната си подкрепа на белгийската полиция, за да може тя бързо да залови заподозрения. Заедно ние сме обединени срещу терора."

В Брюксел се намират службите на ЕС, включително Комисията, Европейският съвет, който представлява държавите-членки, и Европейският парламент.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европа е "разтърсена" от "ислямистката" атака в Брюксел, а вътрешният министър на Франция по-рано даде указания за засилване на граничния контрол с Белгия.

"Брюксел отново беше засегнат от ислямистка терористична атака, която отне живота на поне двама други европейци, двама шведи", каза Макрон по време на посещение в Тирана.

Белгия, наред с Франция, вече е ставала мишена на нападение, за което претендираха екстремисти от ИД през март 2016 г., на главното летище в Брюксел и в метрото, при което загинаха 32-ма души. /БГНЕС