Техеран: Твърденията на Запада показват ефективността на иранските дронове

Твърденията на Запада, че Русия използва ирански безпилотни самолети срещу Украйна, показват "ефективността" на безпилотните летателни апарати на Техеран, заяви ирански генерал, цитиран от иранските медии.

Киев и западните му съюзници обвиняват Русия, че използва произведени в Иран безпилотни самолети, за да извършва нападения срещу Украйна в продължаващия вече месеци конфликт, причинявайки значителни щети на гражданската и енергийната инфраструктура.

В отговор западните държави наложиха санкции на редица ирански фирми и военни генерали, включително на началника на щаба на иранските въоръжени сили генерал-майор Мохамед Багери.

Техеран многократно отричаше да доставя оръжия, "които да бъдат използвани" във войната в Украйна, но в началото на ноември призна, че е изпратил безпилотни самолети на Русия преди началото на инвазията през февруари.

"Днешната атмосфера, създавана от света на арогантността (препратка към Съединените щати и техните съюзници) по отношение на използването на ирански безпилотни самолети във войната в Украйна, е част от психологическата война на врага", заяви Багери според информационната агенция Tasnim.

"Освен че много от тези твърдения може да са неверни, това всъщност показва ефективността, важността и високия ранг на Ислямската република в областта на безпилотните летателни апарати."

Съединените щати и Израел, заклетите врагове на Иран, обвиняват Техеран, че изпраща флотилии от безпилотни самолети на своите проксита в Близкия изток, включително ливанското движение "Хизбула", режима на сирийския президент Башар Асад и йеменските бунтовници хути.

Иран започва да разработва безпилотни летателни апарати (БЛА) през 80-те години на миналия век по време на осемгодишната си война със съседен Ирак.

Багери заяви, че Иран ще продължи да разработва безпилотни летателни апарати.

"Въоръжените сили на страната ще продължат да се развиват и да разработват своите безпилотни летателни апарати... ще си сътрудничим с други държави в областта на безпилотните летателни апарати", каза той, цитиран от Tasnim.

"Нашите системи за безпилотни летателни апарати са на високо място в света по отношение на точността, издръжливостта и непрекъснатостта на работата и изпълнението на мисиите и изпълняват различни задачи", добави той. /БГНЕС, АФП