Тейлър Суифт се готви за исторически успех на наградите "Грами"

Името на Тейлър Суифт ще бъде в центъра на вниманието на всички присъстващи на церемонията по връчването на наградите "Грами" в Лос Анджелис.


Жените съставляват по-голямата част от претендентите за главните награди за най-добър албум и запис на годината, а само един мъж, джазовият символ Джон Батист, е в надпреварата.

Най-много номинации за златото на "Грами" - 9, има щурата в жанрово отношение SZA, а Били Ейлиш, супергрупата Boygenius и - разбира се - Суифт са в оспорвана надпревара за основните награди.

Оливия Родриго, Майли Сайръс, Джанел Монае и Лана Дел Рей също са в списъка на претендентите за трофеи.

Победата за албум на годината за Суифт би била четвърта - най-много за всеки изпълнител, нов рекорд, който би разбил равенството, в което тя се намира в момента с Франк Синатра, Пол Саймън и Стиви Уондър.

Това би било черешката на върха за 34-годишната певица, която вече е на върха на музикалния свят.

Тя влиза в заглавията на вестниците с всеки дъх, не на последно място заради романса си със звездата от NFL Травис Келсе, който няма да може да дойде на церемонията, тъй като ще бъде ангажиран с подготовката за Супербоул следващия уикенд.

На наградите "Грами" ще има и голяма доза "Барби": музиката от разтърсващия летен хит получи 11 номинации благодарение на множество запомнящи се изпълнения, включително от Ейлиш, Дуа Липа, рапърката Ники Минаж и номинирания за "Оскар" актьор Райън Гослинг.

Бъбривата рапърка от Бронкс Айс Спайс също се бори за награда за работата си по "Барби", както и за приза за най-добър нов изпълнител, който наблюдателите в бранша прогнозират, че тя може да вземе у дома след една знаменателна година, в която спечели интернета.

Това, че седем от осемте номинирани в категориите за албум и песен на годината са жени или представители на различни полове, е голяма промяна, която според много наблюдатели на индустрията отдавна трябваше да настъпи.

Говорейки пред АФП на галавечерята преди наградите "Грами" през уикенда, ръководителят на Звукозаписната академия - организацията, която стои зад наградите, заяви, че е "оптимист", че силното представяне на жените сред номинираните не е само еднократно, а е част от по-голяма институционална промяна.

Шефът на Академията Харви Мейсън младши заяви, че през последните пет години в гласуването са участвали 2 500 нови жени и сега 40% от тях са цветнокожи.

"Винаги ще развиваме гласуването, да го подобряваме и да гледаме какво се случва в музиката и какви са процентите на това, което се създава и консумира. Искаме да сме сигурни, че отговаряме на принципите", каза той.

"Трябва да имаме повече жени, повече цветнокожи, повече жанрово разнообразие, така че ще продължим да работим", добави Мейсън.

Номинираните за най-добър нов изпълнител The War and Treaty - блус и кънтри дуетът, съставен от Майкъл Тротър младши и Таня Тротър - споделиха пред АФП, че усещат "промяната е в ход", но също така подчертаха, че има още много работа в тази посока.

Вечерта ще бъде особено трогателна за Батист, който триумфира на галавечерта през 2022 г., докато се сблъскваше с огромна лична борба зад кулисите, тъй като съпругата му, писателката Сулейка Жауад, се лекуваше от левкемия. Този път тя ще може да се присъедини към партито, докато партньорът ѝ се бори за някои от най-престижните музикални отличия.

Сред тях е и голямата награда за авторска песен за "Butterfly", която Батист написа за Жауад, докато тя беше в болница.

По-голямата част от повече от 90-те конкурсни трофея се раздават преди излъчването на галавечерта на Грами, която е много зрелищна. SZA, Били Айлиш и Оливия Родриго ще имат изпълнения на сцената.

Нигерийската сензация Burna Boy и рапърът Травис Скот също ще излязат на сцената, заедно с кънтри певеца Люк Комбс, който се очаква да изпълни кавър на хита си "Fast Car" със самата Трейси Чапман.

Основната гала церемония на наградите "Грами" ще бъде излъчена в понеделник в 03:00 ч. българско време по американската телевизия Си Би Ес. /БГНЕС