Театърът и науката си подават ръка в международния фестивал "Театър на чудесата"

Международният фестивал „Театър на чудесата“ ще се проведе от 10 до 12 септември за първи път в София. Той води началото си от Тренто, Северна Италия, където през 2017 г. се провежда първото му издание. Няколко години по-късно такъв фестивал ще се проведе и в София, Белград и Антверпен, Белгия. Този театър не е като другите, в него ръка си подават изкуството и науката, разказва за БГНЕС организаторът му Димитър Узунов, който е театрален режисьор и актьор.

„Науката и изкуството сами по себе си са чудеса, тъй като те по някакъв начин правят един скок в знанията на човек. Изкуството е в това да изразяваме себе си, да изразяваме света около нас. А науката, откривайки нови неща, откривайки изобретения, които служат за развитието на човечеството и цивилизацията“, обяснява той и добавя, че в рамките на фестивала посетителите не само ще могат да гледат сценични произведения, но и активно да участват в тях.

„Засягаме няколко интересни теми. Едната от тях е за Космоса (за нея ще ви разкажем в друг репортаж, бел. авт.), друга е за опитомяването на древните животни. Ще се върнем 13 000 години назад, когато започва опитомяването на животните, което днес ние имаме за даденост. Днес никой не си задава въпроса, че едно време кокошките са били диви; най-малкото кучетата са били като вълците, а котките не са били домашни любимци, а са били нещо като малки диви тигърчета“, повдига Узунов завесата.

По думите му животни като овцете и кравите са имали съвсем отделен живот, но човекът го е променил като ги е опитомил, с цел да се възползва от преимуществата, които те ни дават.

„Друга интересна тема е създаването на синтетични органи. Разполагаме с 3D принтери, които са способни, към момента, все още само тъкани, но съвсем скоро време с биологичен материал да създават 3D форми. При проблем с бъбрека ни 3D принтерът изпечатва бъбрек който е специално за нас, чрез операция ни го вкарват. В един момент може да се окаже, че човек може да стане безсмъртен“, продължава той.

Друга интересна тема в рамките на фестивала е театралната лекция, посветена на математическите кодове, които може да намерим в природата. Тя ще бъде представена на английски език от италианците Алберто Монтрезор – компютърен специалист, и музиканта Карло Ла Манна.

„Тази продукция е озаглавена: „Изчислителната красота на природата“. Оказва се, че в природата има доста математика. Доста от нещата се свеждат до алгоритми до неща, които могат да бъдат представени в математически вид“, добавя още той.

Моноспектакълът „Как да се превърнеш в Айнщайн за един час“ е дело на самият организатор – Димитър Узунов, който заедно с видео артиста Никола Налбантов и с помощта на научния консултант на продукцията д-р Владимир Божилов търсят какви са тайните на креативността на Айнщайн.

„Какво в неговия характер, какво в неговата биография го прави гений на човечеството. Търсейки неща из биографията му открихме, че има няколко неща, които може да сведем до това, че те са есенцията на това, което го прави креативен гений. Те го използват за науката, физиката-нещо което е било негова страст, но същите тези знания може да използваме във всяка сфера на човешката дейност“, разказва Узунов за лекционното си представление.

По думите му големите технологични гиганти разчитат именно на креативност, на необикновеност, на борбеност, все качества, които отличават Айнщайн от другите учени.

„Айнщайн е един вид революционер в науката. Той отхвърля нютоновата физика, законите на Нютон, или вижда, че те не отговарят напълно на действителността, и така се ражда неговата теория на относителността“, посочва той.

Организаторът споделя, че в представлението му всеки може да бъде Айнщайн, и подчертава, че макар той да не взима Нобеловата награда за теорията на относителността си, а с други не толкова известни открития във физиката, той все пак приживе е оценен.

„Предпоставките, които правят Айнщайн гений, се оказва, че според учените, почти всеки един здрав човек ги притежава, а това са да кажем например въображението“, казва той и добавя, че също така е необходимо да бъдем смели в това, което правим.

„Ние откриваме, че смелостта на човек идва от това той да се чувства себе си, да се чувства оригинален, да се чувства автентичен“, посочва Узунов.

От думите му стана ясно, че новите противоепидемични мерки, които влизат в сила от 7.09., няма да попречат на реализирането на фестивала, и обещава, че сигурността на посетителите ще бъде гарантирана. По отношение на чуждестранните гости, организаторът обясни, че те са ваксинирани и не очаква някой от тях да не успее да дойде за фестивала./БГНЕС