Цветни икебани в български стил показват преклонение към природата

Икебани са представени и с български народен традиционен реквизит в български съдове и в съвременни съдове, за да съчетаем цялата история и традиция, която прелива в съвремеността. В Япония и кимоната, икебаната и другите изкуства не са подчинени, а съобразени с природата.

Това заяви в интервю пред БГНЕС Елена Колева от школата по икебана “Кагецу”.

Колева разказа, че изкуствата в Япония не се опитват да подчинят природата, а показват своето преклонение. “За да го направят, са съобразени със сезона. Затова виждаме основно хризантеми и есенно обагрени цветя”, посочи тя. Колева отбеляза, че 16 листната система хризантемата е символ на Япония и императорското семейство и по тази причина хризантемата присъства в изложбата. Тя изрази надежда, че публиката ще усети топлата връзка преплетена между традиционните български стомни, менчета, топлите цветове на българските носии и на японските кимона.

Мария Кеменчеджиева, председател на Сдружението за икебана “Кагецу” каза, че вече години наред участват в дните на японската култура в България. Тя посочи, че този път идеята им е била да съчетаят българската и японската култура. “В изложбата по икебана има две теми - класическа икебана и икебана композиции в контекста на българския вид.”, добави тя.

Керемеджиева отбеляза, че кимоната са интересни като облекла и днес посетителите могат да се насладят на красотата им./БГНЕС