Цветанка Андреева: Властта се разцепва по отношение на сигурността

Властта рецидивира в своите противоречия. Свидетели сме как правителството и Народното събрание се разцепват по един много фундаментален за държавата ни проблем, свързан с националния ни интерес на фона на войната на Владимир Путин срещу Украйна. Това заяви пред БГНЕС политологът Цветанка Андреева.

Повод за нейния коментар са разминаващите се оценки за работата на службите, които направиха съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов и министърът на отбраната Драгомир Заков за по-малко от 24 часа. Според Атанасов службите не са се справили с работата си. Министърът на отбраната ги защити, заявявайки, че не само няма забележки към тях, но информацията, която получава от тях съвпада напълно с неговия анализ.

„Наблюдаваме опасно разцепване на властта по отношение на отбраната и на службите в момента, когато се води война в близост до нашите граници“, предупреди Андреева.

Според нея неспособността на някои от нашите разузнавателни служби да направят адекватен анализ на вече тежката ситуация, поставя под съмнение тяхното ръководство, което президентът Румен Радев преди време смени много радикално.

„Не може да не се предвидят тези събития още повече, че нашите съюзници от САЩ ни предупреждаваха, че Русия ще нахлуе в Украйна. Защо не беше отчетена тази информация“, заяви политологът.

Тя обърна внимание на аргументите, с които действащият министър на отбраната защитава работата на службите, а именно, че Путин е действал ирационално.

„Министър Заков дори доразви тезата си в посока, че Путин е изненадал сам себе си и руското ръководство също се било заблудило. Това да го твърди министър на отбраната в държава-членка на НАТО е твърде обезпокояващо и скандално“, категорична е Андреева.

Тя посочи, че Драгомир Заков е проспал 20 години, в които Путин е на власт и през които доказа, че действа свръхрационално в укрепване на своя авторитарен режим. А във външната политика развиваше една изключително агресивна доктрина.

„Той не криеше, че неговата цел е възстановяването на политическото влияние на бившия СССР. Стопанинът на Кремъл дори си позволи да предяви претенции към България и Румъния в навечерието на войната срещу Украйна“, припомни политическият анализатор.

Андреева отбеляза, че настоящият министър на отбраната е дошъл на власт, за да смени Стефан Янев заради неговото отношение към войната в Украйна.

„Очаквахме от него обективност, отговорност и критичност, а виждаме, че министър Заков е твърде спокоен и в позиция да оправдава грубия пропуск на нашите служби, което задава редица въпроси“, каза тя и добави, че всички са твърде неприятно изненадани от факта, че той продължава политиката на Янев.

„В момента трябва да сме единни, защото има теза, че Путин ще търси пробив в страна-членка на НАТО. Ако той успее да пробие и една държава-членка, НАТО ще бъде обезсмислен като съюз. И Путин ще постигне основната си цел и ще разбие евроатлантическата солидарност. В този смисъл България е една от възможните държави, в които пропутиновата стратегия действа“, предупреди Цветанка Андреева.

Тя припомни, че през 2014 г. специален доклад сигнализира, че в България се води хибридна война.

„Нещата се наслагват опасно и в интерес на България е да има здрава консолидирана власт, която да действа бързо в кризисна ситуация и да е убедена в решенията, които взима“, каза пред БГНЕС политологът Цветанка Андреева. /БГНЕС