Цветанка Андреева: Фалстарт за ПП, работеща коалиция е невъзможна в това НС

Неспособността на „Продължаваме промяната“ да съберат подкрепа за правителство е фалстарт и на евентуалната им предизборна кампания. Очевидно, че предлаганата от тях политика повече се проваля, отколкото да консолидира убедително и прозрачно парламентарно мнозинство.

Днес досегашната власт рухна за последно. Властта се срина не само от напускане на ИТН и последвалия вот на недоверие. Управленската програма на ПП отново не събра нито количествено мнозинство – нужно, за да е възможно едно правителство, нито качествена подкрепа за ефективно управление, дори като малцинство

В настоящия парламент на теория има мнозинство, което да излъчи стабилно управление, но на практика беше безразсъдно взривено. То се материализира при гласуванията за Украйна и Македония и беше принципно, прозрачно и с впечатляващ брой депутати. Подобно мнозинство съответства и на нагласите в обществото ни, но се опасявам, че политическото късогледство и липсата на стратегическо мислене въвлякоха реформистите в капана на търсене на подкрепа отново от БСП, пред която направиха компромиси, които трудно могат да обяснят. Защо поднесоха главата на Кирил Петков на Корнелия Нинова и така санкционираха лидера си? Защо дори след като обществото е разтърсвано от драмата на едно престъпление, в което новите мутри доказано колаборират с МВР от ПП продължават да сочат като първи кадрови приоритет издигането на Бойко Рашков, като знаме на антикорупционната борба?

ПП и партньори се удавиха в собствената си властова амбиция, която не съумяха да препокрият с действия. Опитът да съживят управлението си с целите си от преди година , без да отчитат новите реалности във вътрешен и международен план ги направи днес да изглеждат нелепо!

Докато обществото е травмирано от икономическа криза и инфлацията, докато хората се отдръпват все повече от политическата класа, управляващите все още си живеят в тяхното си политическо фентъзи, в което бранят кръга на Радев (по модел начертан от служебното му острие Янаки Стоилов) от проверките на Гешев или търсят съдебен реванш, чрез Рашков. Това са техните политически фиксации, които мобилизират тесните им партийни ядра, но ги отдалечават от обществото и бизнеса, чийто приоритет са тревогите им за цените, газа, фалитите и оцеляването.

Държавата, институциите и обществото ни се нуждаят от силни лидери, които могат да намерят сили да седнат на една маса в името на общи цели и ценности, а не от разрушителните политически комплекси на несбъднати фюрери.

Политиците трябва да изградят поле, на което да подготвят здрава и дългосрочна коалиция, а не да капитулират пред неизбежната поява на нова вълна на популизъм или алтернативата на твърдата ръка, които ще се зародят като отговор на хаоса създаден от самите тях.

Подобно ефективно и работещо коалиционно поведение е почти невъзможно в това НС, но е единственият смисъл от провеждане на предсрочни избори. /БГНЕС

-------------

Цветанка Андреева, политолог. Анализът е направен специално за БГНЕС.