ЦСКА сломи Лудогорец и ще зимува на две точки от върха

ЦСКА надви Лудогорец с минималното 1:0 у дома в отложен мач от третия кръг на Първа лига. Двубоят започна с минута мълчание в памет на починалия наскоро верен привърженик на армейците Пламен Живков, който си отиде от този свят на 73-годишна възраст.

На стадион „Българска армия“ в столицата „червените“ отправиха първия точен удар по посока една от двете врати. Автор на изстрела бе Яник-Сони Вилдсхут, но той не се оказа опасен за стража на разградчани Серджио Пад. Възпитаниците на Стойчо Младенов бяха по-дейни през първата част и стигнаха до още няколко добри ситуации пред вратата на шампионите. Най-близо до попадението бе Вилдсхут, който намери от воле меко центриране на Георги Йомов, но топката срещна страничния стълб.

Лам (л) асистира за победния гол на ЦСКА.

Самият Йомов също получи добра възможност да открие резултата, но ударът му с външен палц бе париран от Пад. От другата страна, шампионите рядко опитваха да застрашат вратаря Густаво Бусато, като най-доброто положение се откри в добавеното от главния съдия Валентин Железов триминутно продължение, когато Доминик Янков пусна в коридор към капитана на гостите Кирил Десподов, който се опита да намери Ихинио Марин, но Бусато излезе предвидливо и предотврати евентуален гол за „зелените“.

След 15-минутната пауза Лудогорец стартира с неточен изстрел на Марин. Последва нов такъв, който мина близо до вратата на Бусато, дело на Алекс Сантана. От другата страна, армейците не успяха да намерят целта след едно разбъркване в наказателното поле, при което имаха претенции за игра с ръка, и хубав изстрел впоследствие на Йомов. Стигна се до 77-та минута, когато капитанът на ЦСКА Юрген Матей се извиси във въздуха след центриране на Томас Лам и не остави шансове на Пад за 1:0. В началото на добавеното осемминутно продължение на срещата Карло Мухар пое преждевременно към съблекалните за груб фаул, но Лудогорец така и не успя да стигне до равенството въпреки численото си преимущество.

Стигна се и до искри между футболистите и треньорските щабове на двата отбора в края на продължението, което принуди Железов да покаже няколко жълти картона. В крайна сметка, „червените“ ликуваха и съкратиха изоставането си от съперника и върха на две точки. Шампионите остават без победа на „Армията“ от 2017-а насам или вече в десет поредни срещи. Младенов пък последва бившия наставник на ЦСКА Любослав Пенев, който в края на миналия сезон постигна първи домакински успех за столичани над разградчани в първенството с 4:1.

За двата отбора предстои зимна пауза, а при подновяването на сезона ЦСКА гостува на Локомотив София, а Лудогорец пътува до Кърджали за визита на Арда. /БГНЕС