ЦСКА надви Лудогорец и е за втора поредна година на финал за Купата

ЦСКА отстрани Лудогорец за Купата на България, след като в полуфинален мач-реванш спечели с 2:1 на стадион „Хювефарма Арена“ в Разград. Първата среща на „Българска армия“ в столицата завърши при равенство 1:1.

ЦСКА стигна заслужено до финала в турнира за Купата на България.

„Червените“ стартираха отлично двубоя и поведоха още в третата минута, когато Жорди Кайседо намери Енрике Рафаел, който не остави шансове на стража на домакините Кристиан Кахлина. Малко след това Мено Кох се извиси след центриране от ъглов удар на Тиаго Родригес, но ударът му мина над вратата. Лудогорец отвърна с неточен изстрел с глава на Клаудиу Кешеру и опасен шут от пряк свободен удар на Кирил Десподов, който предизвика намеса на Густаво Бусато. Това обаче бяха и единствените опити на възпитаниците на Валдас Дамбраускас за гол през първото полувреме.

ЦСКА продължи да създава по-опасните ситуации и Тиаго бе близо до втори гол за гостите след удар с глава, който бе отразен по блестящ начин от Кахлина. Португалецът обаче получи контузия, като бе близо до това да бъде изваден преди удара си с глава, но в крайна сметка не можа да продължи двубоя и бе заменен от Федерико Варела.

Аржентинецът имаше основна роля при второто попадение за армейците, дошло в 36-та минута. Той подаде чудесно към Енрике, който ознаменува силното си първо полувреме с асистенция към непокрития в наказателното поле Георги Йомов. Българският национал намери топката от воле и направи безпомощен Кахлина за 2:0. До края на полувремето не паднаха нови попадения и така играчите на Любослав Пенев направиха задачата за българския шампион много трудна след паузата.

Втората част започна с поредно страхотно спасяване на Кахлина, който отрази силен изстрел на Йомов. Последва греда за Лудогорец след удар на Десподов, а двата отбора продължиха да си разменят опасност след опасност. От другата страна, Йомов стреля неточно, а завърналият се след контузия Антон Недялков предизвика намеса на Бусато. В крайна сметка, усилията на домакините бяха възнаградени в 73-та минута, когато точен бе резервата Елвис Ману.

До края „зелените“ опитаха да изравнят и да направят завършека по-драматичен, но така и не успяха да стигнат до втори гол. Малко преди края на редовните 90 минути напрежението между двата тима се покачи след грубо влизане на Алекс Сантана срещу резервата Митко Митков. Шпагатът на бразилеца предизвика гневна реакция у треньора на армейците Пенев, който получи втори жълт картон и бе изгонен. Към съблекалните поеха още Сантана и Иван Турицов, като бразилецът бе изгонен с директен червен картон, а десният бек получи втори жълт.

ЦСКА удържа аванса си и с общ резултат 3:2 от двата мача стигна до финала в турнира за Купата на България за втора поредна година, след като загуби миналогодишния спор за трофея от Локомотив Пд след изпълнение на дузпи. За последно „червените“, които са 20-кратни шампиони в турнира, триумфираха през 2016, когато надиграха Монтана с 1:0. Любослав Пенев продължава да бъде стопроцентов срещу Лудогорец в надпреварата – четири елиминационни мача между двата състава, четири пъти армейците изхвърлят съперника. За първи път той ще спори за титлата в турнира в своята треньорска кариера.

Любо Пенев гони първи трофей от турнира за Купата в своята треньорска кариера.

Съперник на ЦСКА във финала ще бъде дебютантът в тази фаза Арда, който отстрани вчера Славия след общ резултат 1:0. Спорът за трофея е на 19 май на Националния стадион „Васил Левски“. /БГНЕС