ЦСКА и Лудогорец посягат към груповата фаза на евротурнирите

Отборите на ЦСКА и Лудогорец ще влязат в решителни битки за участие в груповата фаза на Лига на конференциите и Лига Европа тази вечер, изправяйки се съответно срещу Базел и Жалгирис. Двата клуба ще опитат да си осигурят не само още шест европейски мача до края на годината, но и сериозни финансови постъпления, които вървят с участието в групите на двата турнира.

ЦСКА надигра Базел в първия мач в София

ЦСКА има наглед по-тежката задача в Лига на конференциите, тъй като има за съперник клуб на много сериозно европейско ниво – швейцарския Базел. „Червените“ обаче изнесоха отличен мач срещу своя съперник на Националния стадион „Васил Левски“ преди седмица, като могат да съжаляват, че спечелиха само с 1:0. Треньорът на Базел Александър Фрай не изглеждаше притеснен от развитието на двубоя и заяви, че задачата пред неговия отбор е ясна – да победи в реванша. Швейцарският гранд е непостоянен в изявите си от началото на сезона, но в предишния кръг на турнира отстрани датския Брьондби, а в неделя записа разгромен успех за Купата на страната.

От своя страна ЦСКА отстрани последователно северномакедонския ФК Гьорче Петров и ирландския Сейнт Патрикс, като и в двата случая трябваше да положи доста усилия след неубедително представяне в първите мачове. „Червените“ направиха нулево равенство при визитата си в Скопие, преди да разбият своя съперник с 4:0 на „Българска армия“, след което записаха домакинска загуба от Сейнт Патрикс с 0:1, но взеха реванша в Ирландия с 2:0 и се класираха за плейофната фаза на турнира.

„ЦСКА трябва да бъде търпелив, разумен, да си изчака момента и да продължим. Знаем, че Базел е много стойностен отбор, много трудно ще е, но сме подготвени и ще продължим“, каза изпълнителният директор на „армейците“ Филип Филипов при отпътуването на тима за Швейцария.

„Всяка една минута в мача е важна. Той е 90 минути. Във всеки един момент може да се реши в едната или в другата посока. Затова казвам, че трябва да сме концентрирани и много умни. Не се решава сезонът с един мач. Сезонът е първенството, участието в Лигата на конференциите, за Купата, така че един мач не определя сезона“, допълни той.

При класиране за групите на Лига на конференциите ЦСКА ще си осигури 2,94 милиона евро плюс 500 хиляди евро за всяка победа и 166 хил. за равенство.

Анте Шимунджа очаква тежък мач за неговия тим във Вилнюс

В Лига Европа Лудогорец също има аванс от 1:0 след домакинството си на Жалгирис, а днес ще трябва да брани преднината си в Литва. „Орлите“ категорично надиграха своя съперник в Разград преди седмица и пропуснаха куп добри положения, с които можеха да запишат по-убедителен успех.

Шампионите на България започнаха европохода си през този сезон още в първия кръг на Шампионската лига, където се справиха с черногорския Сутиеска, след което победиха шампиона на Ирландия Шамрок Роувърс, но бяха спрени от Динамо Загреб в третия кръг на надпреварата. По този начин разградчани се прехвърлиха в плейофите на Лига Европа.

Жалгирис също отстрани два съперника в квалификациите на Шампионската лига, преди да отпадне от Бодьо/Глимт.

„Имаме предимство, искахме да имаме предимство след първия мач. Но сега мога да кажа, че можехме да имаме по-голямо предимство. Това няма да промени подготовката ни за следващия мач. Трябва да останем концентрирани за втория мач. Нормално е да ни бъде трудно в реванша, защото това е плейоф за влизане в групите на Лига Европа", коментира треньорът на Лудогорец Анте Шимунджа след успеха в първия мач.

Класиране на Лудогорец в групите на Лига Европа ще донесе на клуба премия от 3,64 млн. евро, както и 630 хил. за всяка победа и 210 хил. за равенство.

Лудогорец гостува на Жалгирис от 19:00 часа българско време, като двубоят ще бъде предаван от Diema Sport 3, а мачът на ЦСКА в Базел започва в 20:00 часа и ще бъде излъчен по Diema Sport. /БГНЕС