ЦСКА дебютира на новия си стадион през сезон 2024/25

ЦСКА ще изиграе първия си мач на реконструирания стадион на „Българска армия“ през сезон 2024/25. Това заяви Щефан Фелсинг от компанията за спортен маркетинг Sportfive на пресконференция на „Армията“, предаде репортер на БГНЕС. Базираната в германския град Хамбург компания ще сътрудничи с клуба за изграждането на изцяло нов стадион. Сред присъстващите на събитието бяха още изпълнителният директор на „червените“ Филип Филипов и адвокатът на „армейците“ Станислав Трендафилов.

Ян Фелсинг.

Това, което сме научили в Германия, не означава, че ще проработи тук. Искаме да споделим нашия опит от Будапеща. Преди 10 г. бяхме поканени да помогнем за изграждането на стадиона на Ференцварош – „Групама“. Този стадион е на клуба и на националния отбор на Унгария. Новият стадион на ЦСКА ще бъде не само за футбол, но и за концерти и други събития. Важно е какво ще се случва пред целия стадион. Разбираме, че има ограничения заради парка и ще се съобразим с това, което е в момента. Надяваме се да работим и с корпоративни предприятия. Стадионът ще бъде по-малък и по-компактен, феновете ще са по-близо до играчите. Размерът ще бъде 15 000-18 000 фенове. Можем да добавим допълнително парко места, но искаме да върнем обратно на парка 10 000 кв.м. Целият стадион ще е с покрив. Има план за подземни гаражи. Собственици ще са Министерството на младежта и спорта и ЦСКА“, започна Фелсинг.

Заедно с тях ще менажираме това в следващите 30 години. Официално започваме на 1 юли. След това преминаваме към технически дизайн, разрушаване на сегашния стадион, получаване на необходимите разрешителни и след това предстои изграждането на новото съоръжение. Надяваме се до края на годината да зададем техническите нареждания, за да получим разрешение за строеж три месеца след края на годината. ЦСКА ще изиграе първия си мач на реконструирания стадион на „Българска армия“ през сезон 2024/25. Когато правиш нов стадион, не трябва да бъде прекалено голям, защото това е обвързано с малки приходи и големи разходи. Не е важна бройката, а представянето на терена. Ако всички върви по план, можем да увеличим капацитета на 18 000 седящи места. Старото съоръжение ще бъде изцяло разрушено. Новият стадион ще бъде с четвърта категория от УЕФА“, каза още германецът, който добави, че има разговори относно евентуална промяна на името на стадиона на столичния гранд.

Филипов заяви, че юношите ще играят на базата в Панчарево. „Юношите ще бъдат на Панчарево. Това е „Армията“, няма как да се преместим извън София, защото е заложено в нашето ДНК, това е нашият дом. Почти сигурно ще играем в евротурнирите на Националния стадион „Васил Левски““, каза още изпълнителният директор на ЦСКА.

Клубът няма да бъде финансово обременен от строежа на новия стадион. Това сподели адвокатът на ЦСКА Станислав Трендафилов на днешната пресконференция на стадион „Българска армия“, предаде репортер на БГНЕС. Сред присъстващите на събитието бяха още Щефан Фелсинг от компанията за спортен маркетинг Sportfive, която ще сътрудничи на клуба за изграждането на изцяло ново съоръжение, както и изпълнителният директор на „червените“ Филип Филипов.

Срещнахме се преди малко с Министерството на младежта и спорта. Имаме пълната подкрепа на държавата – относно Панчарево, имаме да изградим терени за ДЮШ и един ресторант. Всичко е съгласувано със Sportfive и „Сердика спортни имоти“. Не би трябвало да има пречка по проекта, тъй като стадионът е държавен интерес. Вероятно ще се поява пречка от юридическа гледна точка, няма още как да знам“, започна Трендафилов.

Стадион "Българска армия".

Има гаранция от държавата, ако нещо се обърка, ние да понесем удара, а не клубът. Изграждането на стадиона ще струва 80-90 млн. лв, като предвид инфлацията сумата може да се покачи малко, но в общи линии е това. Ако се наложи, допълнително сме осигурили външно финансиране под формата на кредитни институции. Клубът няма да бъде финансово обременен, гаранциите са от Sportfive, каквото трябва да изготвим като документация към общината и другите институции, ще бъде направено по напълно законов начин. Ако се стигне до напускане на собственика Гриша Ганчев, това няма да бъде проблем за довършване изграждането на стадиона – това не касае конкретно ЦСКА като клуб, говорим за странична инвестиция“, добави юристът. /БГНЕС