Циципас обърна Мъри след близо петсетов трилър

Стефанос Циципас оцеля в първи кръг на Ю Ес Оупън, след като обърна Анди Мъри след петсетова драма – в отделните части 2-6, 7-6 (7), 3-6, 6-3, 6-4, за четири часа и 44 минути игра.

Циципас (л) сломи съпротивата на Мъри (д) след гладиаторска битка.

Първата ракета на Гърция и бившият шампион в турнира от 2012 направиха истински спектакъл и оправдаха очакванията на специалисти и фенове за страхотна битка. Мъри започна устремно срещата и се възползва рано от колебанията на своя по-млад опонент, поставен под номер 3 в основната схема, за да вземе категорично откриващия сет след два пробива. Във втората част двамата така и не успяха да се пробият и се стигна до тайбрек, където шотландецът пропусна два поредни сетбола при 6-4.

След това Циципас не съумя да капитализира сетбол при 7-6, но при втората си възможност, дошла след двойна грешка на Мъри, не сбърка и изравни частите. Трикратният шампион в турнирите от Шлема по никакъв начин не бе повлиян от загубения сет и стартира с ранен пробив в третия сет, след който игра стабилно на собствен сервис и се доближи до крайната победа. Опрян до стената Циципас излезе пределно мотивиран в четвъртата част и на бърза ръка дръпна с 5-0 гейма след два пробива. Мъри върна единия, но нямаше сили за повече и срещата влезе в решителен пети сет.

Там един-единствен пробив, дошъл на старта на частта, се оказа ключов за крайния изход. Циципас реализира 19 аса и спечели 77% от точките на първи сервис. Той направи 67 уинъра срещу 51 грешки, докато балансът на Мъри в тази статистика бе 42-38. В следващия кръг гъркът ще играе с Адриан Манарино, който обърна от 0-2 сета в изцяло френски сблъсък Пиер-Юг Ербер.

За трети кръг се класираха още Педро Мартинес, Пабло Андухар-Алба, Марко Трунгелити, Алекс Молчан, Ботик Ван Де Цандшулп, Емил Руусувуори, Артур Риндернех, Алексей Попирин, който ще бъде съперник на Григор Димитров, Доминик Кьопфер, Карлос Алкарас, Франсис Тиафо, Гуидо Пея, Роберто Баутиста-Агут и номер 2 в схемата Данийл Медведев. /БГНЕС