Циципас надви Зверев в пет сета и е на финал в Париж

Гръцкият тенисист Стефанос Циципас се класира за първия си финал в турнирите от Големия шлем, след като победи германеца Александър Зверев с 6-3, 6-3, 4-6, 4-6, 6-3 в първия полуфинал от мъжката схема на Ролан Гарос. В неделния финал Циципас ще се изправи срещу световния номер 1 Новак Джокович или 13-кратния шампион Рафаел Надал.

Стефанос Циципас

Днес двамата тенисисти не успяха да покажат най-доброто от себе си, но предложиха здрава битка, в която в крайна сметка Циципас заслужено надделя, за да си осигури място в мача за титлата. Петият поставен в схемата грък започна отлично и проби още във втория гейм, след което не изпусна преднината си до края на сета, за да го вземе с 6-3. Зверев отговори в началото на втората част и стигна до пробив за преднина от 3-0, но след това Циципас доминираше на корта и взе шест поредни гейма, за да се доближи на един сет от победата.

Германецът започна да обръща развоя на играта в третия сет, в който един пробив му бе достатъчен за успех с 6-4. В четвъртия сет отново Зверев реализира единствения пробив и вкара мача в решаваща пета част. В нея Циципас игра на по-високо ниво и взе подаването на съперника си веднъж, след което затвори мача на собствен сервис след три часа и 37 минути игра.

Циципас завърши двубоя с 36 печеливши удара срещу 43 непредизвикани грешки, докато съперникът му имаше баланс 45/47. Гъркът имаше добра успеваемост при излизанията на мрежата - 24 спечелени точки от 33 опита, както и висок процент спечелени точки след първи сервис - 76.

По този начин Стефанос Циципас достигна първия си финал в турнирите от Шлема след три загубени полуфинала до момента, а в спор за титлата той ще срещне Джокович или Надал, които ще определят втория финалист по-късно днес. /БГНЕС