Циципас и Чорич ще спорят за титлата в Синсинати

Стефанос Циципас удари световния номер 1 при мъжете Даниил Медведев в три сета и се класира за финала на тенис турнира от сериите Мастърс 1000 в Синсинати – в отделните части 7-6 (6), 3-6, 6-3, за два часа и 25 минути игра.

Сблъсъкът започна по отличен начин за руснака, който направи пробив още в първия сервис гейм на гърка. Четвъртият в схемата обаче върна брейка в шестия гейм, а до края на откриващата част двамата взимаха комфортно подаванията си. Закономерно се стигна до тайбрек, в който Медведев имаше сетбол при 6-5, но го пропиля, докато Циципас запази хладнокръвие при своята възможност и поведе в сетовете. Втората част се разви по коренно различен начин – първата ракета в света дръпна на бърза ръка с 5-0 и въпреки че съперникът му върна един от пробивите, руснакът затвори сета с 6-3.

Стефанос Циципас.

Заключителният бе равностоен, като бе решен от само един пробив на сметката на Циципас, дошъл в шестия гейм. Медведев завърши с едва два аса и цели 11 двойни грешки, като приключи и с отрицателен баланс при уинърите и непредизвиканите грешки – 28 на 35, докато Циципас, който загуби 11 точки на първи сервис за целия мач, бе с 32 уинъра и 27 непредизвикани грешки.

В спор за титлата първата ракета на Гърция ще играе с изненадата на турнира Борна Чорич. Хърватинът, който се завърна след контузия и по-рано в турнира отстрани последовално поставените Рафаел Надал, Роберто Баутиста Агут и Феликс Оже-Алиасим, взе скалпа и на деветия в схемата Камерън Нори след 6-3, 6-4. Нори поведе с ранен пробив в първия сет, но от 3-1 в своя полза загуби пет последователни гейма. Във втория Чорич стигна до успеха след един брейк в петия гейм.

Хърватинът ще се бори за първа титла от Мастърс 1000 сериите, след като загуби в Шанхай от Новак Джокович през 2018. Циципас има две титли от тази категория – и двете в Монте Карло. Двамата имат два официални мача помежду си, в които си размениха по един успех.

Петра Квитова и Каролин Гарсия ще спорят за титлата на силния тенис турнир в Синсинати. Чехкинята обърна представителката на домакините Мадисън Кийс с 6-7 (6), 6-4, 6-3, докато французойката се наложи над Арина Сабаленка с 6-2, 4-6, 6-1.

Каролин Гарсия.

Квитова надигра Кийс в здрав сблъсък, след като загуби първата част. Двете си размениха по един пробив, а в тайбрека американката бе по-стабилна в ключовите моменти и взе частта. Във втория и третия сет обаче чехкинята бе по-добрата от двете на корта, като реализира четири пробива, допускайки само един. Квитова направи цели десет непредизвикани грешки, но загуби само десет точки на първи сервис за целия мач и спаси шест от осемте възможности за пробив пред Кийс.

В спор за трофея двукратната шампионка на Уимбълдън ще играе с правещата силен сезон Гарсия, която отстрани единствената поставена в схемата на полуфиналите Сабаленка също в три сета. Френската тенисистка поведе в резултата след два пробива в първата част. Втората бе изпълнена с много непостоянство, като в крайна сметка беларускинята изравни след цели пет поредни пробива. В третия Гарсия бе категорична и даде само един гейм на съперничката за третия си финал през годината, гонейки и трета титла след тези в Бад Хомбург и Варшава. Квитова също спечели титла по-рано през годината в Ийстборн. /БГНЕС