ЦИК показа бюлетината и машината за гласуване

ЦИК показа бюлетината за гласуване на парламентарните избори, а представител на „Сиела-Норма” показа машината за гласуване и как избирателят да гласува, предаде репортер на БГНЕС.

ЦИК ще излезе с решение за препоръчителния начин за сгъване на бюлетината, но вероятно той ще бъде както обикновено. След като се откъсне от кочана, горният отрязък остава на кочана и трябва да се сгъне така, че да може да се сравнят двата номера на бюлетината и отрязъка, който е перфориран, се откъсва и се поставя в кутията. Сгъването трябва да е така, че да се виждат двата печата, иначе ако не се виждат, бюлетината ще бъде невалидна, обясни говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Избирателите с трайни увреждания до 20 март трябва да заявят желанието си да гласуват с подвижна секция чрез електронно заявление или с пълномощник в общината. Когато тези заявления са 10 или повече ще бъде образувана секция с подвижна избирателна кутия и това е различно от COVID секциите.

Към 22 март кметовете на общините трябва да направят предложение до РИК за съставите на подвижните избирателни секции за избирателите с трайни увреждания, уточни Димитров.

Избирателите, които имат различни постоянни или настоящи адреси, също до 20 март трябва да подадат такова заявление, то е по образец, ако е възможно през интернет на общините по постоянен адрес, добави Димитър Димитров.

До 20 март една група гласоподаватели, сред които членове на РИК и наблюдатели могат да подават заявление за гласуване на друго място, то е универсално, подава се в общините, добави Димитров.

Представител на „Сиела-Норма” показа и как ще се гласува с машината. 9390 са общо секциите, в които ще може да се гласува машинно.

Всяка машина ще бъде разположена в секцията още в съботния ден, ще бъде проведено обучение на СИК и в изборния ден в неделя член на СИК активира машината за гласуване, след това машината отпечатва свидетелство, което се казва нулев протокол за откриване на изборния ден. Нулевият протокол е списък с партии и кандидати с преференции. За разлика от хартиената бюлетина, машината за гласуване като натиснете преференцията, се визуализира името на кандидата.

Идва гласоподавател, СИК му дава карта, предвидена за него. С тази карта може да гласува само един избирател. Картата се поставя в слота на машината и се появява на екрана електронна бюлетина, тя повтаря до голяма степен хартиената. Избира се партия и преференция и след това излиза бутон с опция за промяна на гласуването, на който пише „Промени избора”. Тук гласоподавателят може да промени избора си ако не е сигурен, а има и бутон, на който пише „Гласуване”, и ако гласоподавателят е отбелязал своето желание, натиска бутона „Гласуване”.

След това излиза хартиен документ, разписка с QR код. Гласоподавателят връща картата на СИК. Разписката се сгъва и се поставя в отделна урна, предвидена за машинното гласуване, не се поставя в урната, където са хартиените бюлетини. Ще бъде проведена и информационна кампания за СИК, РИК, видео материали за гражданите. /БГНЕС