TAZ: Сърбия отново дестабилизира Балканите, ЕС е с просръбски уклон

Малките зелени човечета, както при окупацията на Крим през 2014 г., не са отговорни за последната стрелба в Косово. Все още не е изяснено дали нападението е извършено от местни престъпници или от хора от сръбските тайни служби в камуфлаж. Това, което е ясно обаче, е, че Сърбия за пореден път влошава ситуацията на Балканите и в Косово.

Отново има смъртни случаи. Отново се разпалват национални емоции. И за пореден път ЕС под ръководството на неописуемите преговарящи Мирослав Лайчак и Жозеп Борел демонстрира просръбски уклон, който е просто неразбираем. Не може да се помогне на онези, които месеци наред говорят, че косоварите под ръководството на Албин Курти са създателите на проблеми на Балканите, и не виждат, че това насърчава сръбската страна да прибягва до все по-сурови средства, за да постигне целите си.

Човекът, който създава трудностите и проблемите е Александър Вучич, президентът на Сърбия. Той преследва целите си твърдо, без никакво желание за компромис. За него правенето на компромиси означава слабост. Той не иска да признае факта, че стратегията му за налагане на сръбските общини в Косово като асоциация от общини и все още непризнаване на Косово се проваля. На тези, които вярват, че Сърбия ще признае Косово, той отговаря - "ние никога няма да признаем независимостта на Косово, дори ако ни избиете всички".

Вучич има постоянна сила и вижда в европейските дипломати само полезни идиоти, които може да забави, докато се реши войната в Украйна. Ако Русия спечели, тя печели и в Косово. Дори в Европа на Орбан и десните радикали той ще има шансове да утвърди позицията си. Но дори и в Европа на либералните демокрации има течения и дипломати, които се съобразяват с него. И в Германия позицията не изглежда ясна. Повече от всякога е необходима яснота по отношение на всички путинисти и автократи. /БГНЕС

---------------

Анализ на германското издание TAZ (Die Tageszeitung).