Таванът на цените на газа заплашва да задълбочи енергийната криза

Въвеждането на таван на цените на газа заплашва да намали доставките на горива в ЕС и да изостри енергийната криза. Решението беше приветствано от няколко азиатски вносители на втечнен природен газ, които се конкурират с европейските си конкуренти, се казва в анализ на агенция „Блумбърг“.

Износителите на втечнен природен газ може да се изкушат да доставят гориво в Азия, ако цените там са по-благоприятни.

Налагането на ценови таван при липса на механизми за ограничаване на потреблението заплашва да доведе до недостиг на предлагане.

Тази седмица европейските държави постигнаха споразумение за въвеждане на таван на цените на природния газ, с което сложиха край на месеците на политически дебати за това дали да се намесят в енергийния сектор. Но въпреки че механизмът може наистина да помогне за предотвратяване на резките колебания в цените, той вероятно ще направи Европа по-уязвима в условията на дефицит на предлагането и засилената конкуренция от Азия.

Въвеждането на таван на цените на газа при липса на механизми, свързани с търсенето, заплашва единствено да задълбочи дефицита на доставки на газ в Европа, като насърчава потреблението. Това се казва в публикувания на 19 декември доклад на анализаторите на „Голдман Сакс Груп“, сред които и Саманта Дарт. Това може да доведе до намаляване на световното предлагане през следващата година, а в случай на най-лошия сценарий правителствата ще трябва да ограничат потреблението на газ.

Освен това общ ценови таван би лишил европейските вносители от възможността да увеличат значително предлаганите от тях цени, за да осигурят достатъчно доставки на втечнен природен газ. Представители на индустрията вече предупредиха, че товарите с втечнен природен газ ще бъдат пренасочени към Азия, ако цените там надхвърлят европейския таван, което може и да се случи, като се има предвид, че търсенето в Китай вече започна да се увеличава с облекчаването на карантинните ограничения.

Вносителите на втечнен природен газ в Европа и Азия се конкурират помежду си за доставки от едни и същи износители, като САЩ и Катар. Едно от предимствата на въвеждането на таван на цените е, че то може да намали вероятността от ожесточена конкуренция между европейските и азиатските купувачи, а оттам и от ценови скокове при спот доставките. Цените на втечнения природен газ в Азия отразяват точно развитието на цените в Европа и двата пазара станаха тясно свързани през последната година, тъй като вносителите трябва да се конкурират за доставки.

Ограничението на цените на природния газ в Европа, което трябва да влезе в сила през февруари, може да бъде отменено, ако възникнат „неблагоприятни последици“. Този ценови таван не се прилага за извънборсовата търговия, което би могло да доведе до масово изместване на борсите към по-малко прозрачни пазари.

Страните от ЕС се споразумяха да ограничат цените на природния газ до 180 евро за мегаватчас, което е около 56 долара за милион британски термични единици. За да влезе в сила това ограничение, цените на природния газ трябва да останат над това ниво в продължение на три дни, както и над цените на втечнения природен газ. Ако такъв ценови таван беше въведен по-рано тази година, той щеше да е в сила повече от 40 дни през август и септември.

През август и септември цените на втечнения природен газ в Азия надхвърлиха 56 долара за милион британски термични единици за около две седмици.

Решението за налагане на таван на цените на газа беше приветствано от няколко азиатски вносители на втечнен природен газ, които преди това станаха жертва на верижната реакция на по-високите европейски цени в резултат на войната на Русия в Украйна. Спот цените в Азия се колебаят между 19 и рекордните 85 долара през тази година, което принуждава някои вносители да отложат плановете си за покупка. /БГНЕС