Тарифата за тол системата влиза за обществено обсъждане

През следващата седмица ще бъде публикувана тарифата на тол системата за обществено обсъждане. Това стана ясно след проведено заседание на обществения съвет към МРРБ, предаде репортер на БГНЕС.

В бъдещата тол система ще попаднат 6050 километра първи, втори клас пътища и автомагистралите.

Продължават дискусиите с превозвачите и фирми за тарифите за тол системата, както и дали ще има нулева ставка за автобусите, съобщи членът на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ проф. Олег Асенов.

В 4 града – София, Варна, Пловдив и Русе има изградени специални демо центрове, в които фирми и граждани могат да разиграят сценарии, както и да изчислят разходите си на тол калкулатор. Центровете нямат краен срок и ще работят докато има желаещи, обясни в отговор на БГНЕС Асенов.

Към момента са изградени и работят 85 станции за измерване на теглото на ТИР-овете над 3,5 тона, предстои да се пуснат още 15.

Попитан за статута на Южната дъга на София, Олег Асенов отговори, че участъкът не е в покритието на тол системата.

Разчетите показват, че годишните приходи на тол системата от леки автомобили се очаква да са в размер на 250 млн.лева. Когато стане ясна тарифата ще има яснота колко ще печели държавата и от камиони. /БГНЕС