"Шафранът съвсем не се използва само като подправка. Той намира приложение в медицината и в козметиката", заяви Таня, която от години произвежда разсад, отглежда ябълки и грозде, а отскоро и шафран.
"Докоснах се до това екзотично растение преди 4 години. Започнах да го отглеждам, защото ми беше загадъчно, интересно и предизвикателно. Спомням си, когато видях първото цъфнало цветче – извиках от щастие! Бях успяла да го опазя и отгледам", сподели Топчийска.
Тя е категорична, че почвата и климатът в България, и особено в подбалканския Пирдоп, са много подходящи за шафрана.
"В началото се справях сама с полето и прибирането на реколтата. Но с всяка следваща година добивите се увеличават и тази година се нуждаех от помощ. Процесът по прибиране на цветчетата и отделяне на стигмите или близълцата е много дълъг. Всичко се извършва на ръка и се нуждае от много часове работа", сподели още производителят.
За втора поредна година Татяна Топчийска прави и анализ на продукцията си в лицензирана френска лаборатория, която доказва, че произвежданият от нея шафран е от най-високо качество.