Талибаните: След 20 години най-накрая победихме американците

Лидерите на талибаните поеха контрола над летището в Кабул, след като последните американски войски напуснаха Афганистан, предаед Евронюз.

Докато американският президент Джо Байдън произнасяше реч с равносметка за 20-годишното присъствие на войски на САЩ там, новите управници в Кабул са изправени пред предизвикателството да управляват нация от 38 милиона души, обхваната от множество кризи, включително проблеми със сигурността, съсипана икономика, проблеми с медицинското обслужване и снабдяване, и потенциална дипломатическа изолация.

„Всички работим по необходимите нужди и въпроси, които трябва да бъдат разрешени", каза лидерът на талибаните Анас Хакани, говорейки пред репортери на летището в Кабул. „Кабинетът ще бъде обявен през следващите дни, ако Аллах разреши", допълни той.

Часове след като американските военни окончателно напуснаха страната, талибанските лидери символично прекосиха пистата на летището, заобиколени от бойци от елитното подразделение на бунтовниците Badr.

„В момента правим оценка колко хора ще са ни нужни тук на летището“, заяви говорителят на талибаните Забихула Муджахид. Изявлението му бе на фона на множество американска военна техника, оставена от западните сили. Всички изоставени от американците машини са напълно непригодни и не могат да бъдат експлоатирани.

„Светът трябваше да си вземе поука и това е приятният момент на победата“, заяви по -рано Муджахид.

"След 20 години победихме американците", каза Мохамад Ислям, талибански пазач на летището от провинция Логар. "Те напуснаха и сега страната ни е свободна."

„Ясно е какво искаме. Искаме шериат!“, добави той./БГНЕС