Тайван засече 28 китайски бойни самолета около острова

Китай е прелетял с 28 военни самолета около Тайван, като повечето от тях са пресекли средната линия на Тайванския проток за неуточнени мисии на "дълги разстояния", съобщиха властите в Тайпе, предаде АФП.

Тайванското министерство на отбраната заяви, че 20 от самолетите, засечени от неделя сутринта, са пресекли средната линия на водния път, разделящ Тайван и континентален Китай, и са навлезли в югоизточната и югозападната зона за идентификация на въздушната отбрана на самоуправляващия се остров.

Китай е провеждал "мисии като учения и тренировки на далечни разстояния", се казва в изявление на министерството на отбраната, като се добавя, че то наблюдава ситуацията с патрулни самолети и кораби.

Миналата седмица Тайпе съобщи за увеличен брой нахлувания на китайски военни самолети и кораби, след като Пекин заяви, че войските му са в "повишена готовност", след като два кораба, принадлежащи на САЩ и Канада, преминаха през Тайванския проток този месец.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че между сряда и четвъртък сутринта около острова са били засечени 68 китайски самолета и 10 военни кораба.

Някои от тези самолети и военни кораби са се насочили към неуточнен район в западната част на Тихия океан, за да "проведат съвместно морско и въздушно обучение" с китайския самолетоносач "Шандун", заяви министерството. /БГНЕС