Тагесшау: Новото правителство на България обещава победа над корупцията

Новоизбраният министър-председател на България Кирил Петков, на 41 г. и едва от няколко месеца в политиката, има ясна представа, кои основни беди на българската политика и съдебна система трябва да бъдат разчистени първи:

„Мотото на това правителство ще бъде „нулева толерантност към корупцията“. Това ще бъде червената линия, която никой от нас, никой от министрите няма да премине. Тази коалиция ще остане в този състав само ако се спазва това мото", цитира думите му германският „Тагесшау”.

Коалиция от четири партии, които едва ли можеха да бъдат по-различни помежду си. Тя се състои от новосъздадената реформаторска партия „Продължаваме промяната” – ПП, която изненадващо спечели парламентарните избори на 14 ноември. В нея влиза и Социалистическата партия, която по същество произлиза от старата комунистическа партия и може да се похвали с всичко друго, но не и с борба с корупцията. Част от коалицията е популистката партия на тв водещия Слави Трифонов „Има такъв народ“, която след изборната си победа през юли се оказа политически напълно недееспособна, както и дясноцентристката партия „Демократична България“.

Изчезнали милиарди

Всички те по същество са обединени от една цел: да не се допусне връщането на власт на бившата управляваща партия ГЕРБ на национал-консервативния експремиер Борисов. Според служебното правителство, по време на почти дванадесетгодишния мандат на Борисов милиарди евро са изчезнали по корупционни канали.

Затова преизбраният президент Румен Радев призова новия правителствен екип под ръководството на Петков да не изпуска от поглед борбата с корупцията: „Вие и коалиционните партии носите отговорност да реформирате модела на порочната власт, наследен от дванадесет години авторитарно управление, корупция и беззаконие, а заедно с това да победите свързаните с тях неравенства и несправедливости и да изкорени задкулисните игри с държавата“, каза държавният глава.

Ръководителят на правителството с международен опит

Младият министър-председател Петков, който преди да се завърне в България е прекарал много години в Канада и САЩ, сега е заинтересован страната най-накрая да навакса десетилетията, загубени след падането на комунистическия режим.

„След 32 години е време българският народ да усети, че управляващите се грижат за него“, каза Петков. „Време е младите българи в чужбина да видят България като обещаващо място, в което да се завърнат. Време е нашите баби и дядовци, майки и бащи да видят България като място, където могат да водят нормален живот като пенсионери”, цитира изданието думите му.

Новата реформаторска партия ПП на Петков вече изпълни едно от своите предизборни обещания за гарантиране на прозрачност: тя излъчваше на живо във Facebook от началото до края всички коалиционни преговори в 18-те различни работни групи, включително часове дебати в работната група по енергетиката. Това е истинска политическа иновация не само за България. /БГНЕС

Категории: