„Тагесшау“: България потъва в политически хаос

Слави Трифонов, популярен телевизионен водещ и ръководител на новата протестна партия "Има такъв народ" (ИТН), хвърли политическата бомба от собствения си телевизионен канал. Той няма да представи екипа си за правителство на малцинството пред парламента. Той въобще няма да предлага за гласуване на депутатите „никакъв кабинет“.

Причината: другите две протестни партии, които също поискаха оставката на тогавашния премиер Бойко Борисов на масовите демонстрации през лятото на 2020 г., са "предатели". Те не биха искали да подкрепят правителството на малцинството му. "Това означава, че отиваме на нови избори, защото ние като първата политическа сила в настоящия парламент няма да подкрепим нито партиите от статуквото за следващия кабинет, нито" Демократична България“ или „Изправи се, БГ! Ние идваме!“.

Още в началото основателят на партията Трифонов отхвърли формирането на коалиционно правителство. Той настоя за създаване на правителство на малцинството с 65-те членове на неговата партия в 240-местния парламент.

Само един ден след изборите Трифонов изуми останалите партии и населението, като представи пълен екип за правителство на малцинството, което другите партии трябваше да подкрепят, преди да са налице окончателните резултати от изборите. Това не беше особено добре прието от двете по-малки партии за граждански права. "Демократична България" и "Изправи се, България!" и ги отдалечи от Трифонов.

Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", обвини Трифонов в безотговорност, защото принуди останалите партии да се съгласят - според мотото: "Или става така, както казвам, или нищо не се случва". "И днес няма начин да си позволим да предадем нашите избиратели - избирателите, които поискаха промяна и протестираха, подкрепяйки правителство, което не можем да наречем правителство на промяната."

Трифонов не се кандидатира за парламента и също отказа да стане глава на правителството. За най-високата държавна длъжност той беше предложил 44-годишния Пламен Николов, който доскоро беше управител на компания, специализирана в оборудване за плуване и е в парламента от април.

Николов предизвика доста вълнение през последните няколко дни с рязка промяна в автобиографията му. Например, той твърдеше в платформата LinkedIn до 1 август - два дни след като е получил мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев - че е бил докторант в Клагенфуртския университет от 2001 до 2004 г. За това не може да става и дума, казаха от университета при запитване. "Това не отговаря на истината“. Николов никога не е записван в Университета в Клагенфурт.

След отказа на Трифонов според конституцията президентът Радев ще даде на втората по големина фракция в парламента мандат за съставяне на правителство, дясната партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов. Но Борисов вече беше обявил, че този мандат ще бъде върнат незабавно. Нито една от другите партии не иска да прави коалиция с него.

Проучванията на общественото мнение обаче не показват, че ако трябва да се проведат други избори, ще има значителна промяна във вътрешнополитическия баланс на силите. Първан Симеонов, политолог и управляващ директор на социологическия институт Галъп Интернешънъл в София: "Партиите на протеста пренебрегват простия факт, че има силно желание за промяна в българското общество, но все пак и здраво закрепено статукво. Никъде нямаме хора с идеално чисто минало, които могат веднага да заличат това статукво“. /БГНЕС

------------

Клеменс Веренкоте, „Тагесшау“.