Тагарев ще участва в заседанието на Съвета „Външни работи/ Отбрана“

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще участва на 14 ноември в заседанията на Съвета „Външни работи/ Отбрана“ и на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана, които ще се проведат в Брюксел, Белгия.


В рамките на заседанието на Съвета се предвижда да бъдат обсъдени въпроси, свързани с подкрепата на ЕС към Украйна в светлината на продължаващата военна агресия на Русия. Очаква се министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров да се присъедини към разговорите посредством видеоконферентна връзка.

По време на срещата ще бъдат обсъдени и въпроси, свързани с привеждането в действие на Капацитета на ЕС за бързо развръщане (EU RDC), мисиите и операциите на ЕС в региона на Сахел и Западните Балкани, както и обстановката по сигурността в Близкия Изток и Южен Кавказ.

На заседанието на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана министрите ще обсъдят въпросите, свързани с бюджета на Агенцията за 2024 година, както и приоритетите за развитие на отбранителните способности. /БГНЕС