Таджан Илдем: Споразумението от Монтрьо е ненарушим гарант за сигурността в Черно море

Когато говорим за сигурността в Черно море, всички наши действия трябва да са в съответствие с международното право. Турското правителство затвори Босфора за военни кораби след войната на Русия срещу Украйна и това ще продължи. Предпочитанията на Турция винаги са били спорните въпроси с Гърция да се решават чрез ефективен диалог между двете страни.

Това заяви в интервю за БГНЕС председателят на базирания в Истанбул „Център за изследване на икономиката и външната политика - EDAM“, посланик Таджан Илдем, изпълнявал длъжността помощник генерален секретар по публичната дипломация в НАТО.

По отношение на стриктното следване на Конвенцията от Монтрьо от страна на Турция, Илдем бе категоричен, че няма никакъв риск то да бъде пренебрегнато в обозримо бъдеще.

„На първо място, когато говорим за сигурността в Черно море, всички наши действия трябва да са в съответствие с международното право. Конвенцията от Монтрьо е международен инструмент, който действа от 1936 г. и е неразделна част от международното право, заяви експертът.

„И в момента конвенцията от Монтрьо се прилага след войната, започната от Русия срещу Украйна. Турското правителство се позова на Член 19-ти от конвенцията и затвори пролива за военни кораби и това ще продължи. Докато обстоятелствата са такива, тази практика ще се прилага“, допълни той.

На въпрос на БГНЕС относно рисковете за региона, след като неотдавна турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази изненадата си от превъоръжаването на Гърция и каза, че тази дейност не отговоря на добросъседските взаимоотношения, специалистът по публична дипломация изрази необходимостта от преговори.

„Вярно е, че между двете държави (Гърция и Турция) има редица въпроси, свързани с Егейско море. Предпочитанията на Турция винаги са били тези въпроси да се решават чрез ефективен диалог между двете страни“, заяви Илдем, като допълни, че не очаква непосредствен проблем в това отношение.

Той отбеляза значението на наскоро провелите се избори в Турция, на които Реджеп Ердоган спечели нов мандат, както и предстоящия вот в Гърция на 25 юни.

„Надявам се, че след като изборите са вече зад гърба поне на Турция, след изборите в Гърция на 25 юни новите правителства да могат да започнат сериозен диалог, за да се справят с проблемите, които стоят на дневен ред“, добави експертът и изтъкна общия интерес на двете съседни държави, тъй като „те са съюзници в НАТО“. /БГНЕС