СЗО: Да не се отменят мерките в Източна Европа; под 40% ваксинирани здравни работници в България

Европейският офис на СЗО призова за увеличаване на усилията за ваксиниране в Източна Европа, като предупреди, че "приливната вълна" на вируса Омикрон се насочва на изток и „сега не е моментът за отмяна на мерките“.

Регионалният директор на Световната здравна организация Ханс Клуге отбеляза, че през последните две седмици случаите на Covid-19 са се увеличили повече от два пъти в шест държави - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Русия и Украйна.

"Както се очакваше, вълната от Омикрон се движи на изток. Десет източни държави-членки вече са открили този вариант", каза Клуге.

Европейският регион на СЗО включва 53 държави, включително няколко в Централна Азия.

Клуге изрази съжаление, че в някои части на региона прилагането на ваксините все още е сравнително бавно. По-малко от 40% от хората над 60 години са завършили серията ваксини в Босна и Херцеговина, България, Киргизстан, Украйна и Узбекистан. Той добави, че в България, Грузия и Северна Македония под 40% от здравните работници са получили поне една доза ваксина за Covid-19.

"Призовавам правителствата, здравните власти и съответните партньори да проучат внимателно местните причини, влияещи върху по-ниското търсене и приемане на ваксината, и да разработят спешно адаптирани интервенции за повишаване на процента на ваксиниране въз основа на специфичните за контекста данни", заяви Клуге.

Той подчерта, че в условията на "приливна вълна на Омикрон" и "при все още широко разпространения на изток Делта" сега "не е моментът да отменяме мерките, за които знаем, че работят за намаляване на разпространението на Covid-19".

„Тези мерки включват избягване на пренаселени места, носене на маски на закрито, подобряване на вентилацията и използване на бързи тестове за ранно идентифициране на случаите“, добави Клуге. /БГНЕС, АФП