СЗО: 35% скок на смъртността от Covid-19 в света за месец

През последните четири седмици броят на смъртните случаи от коронавирус се е увеличил с 35%, а рискът от разпространение на инфекцията ще се увеличи с настъпването на студения сезон в Северното полукълбо. Това заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус на брифинг в Женева.

"Броят на регистрираните смъртни случаи от COVID-19 се е увеличил с 35% в световен мащаб. Само през последната седмица са починали 15 000 души. Това е напълно неприемливо, тъй като разполагаме с инструменти за предотвратяване на инфекциите и за спасяване на човешки живот", заяви ръководителят на СЗО.

"С наближаването на студеното време в Северното полукълбо и прекарването на повече време на закрито, рискът от повече инфекции и хоспитализации само ще се увеличи през следващите месеци", подчерта Гебрейесус. Той обясни, че това се отнася не само за Ковид, но и за други заболявания, включително грип.

"Всички сме уморени от този вирус и от пандемията, но вирусът не е уморен от нас", продължи генералният директор.

Той заяви, че над 90% от откритите по време на лабораторни изследвания ковидни патогени вече се отнасят към подвид BA.5 на щама Омикрон. Гебрейесус обърна внимание на факта, че държавите са по-малко склонни да споделят данни за резултатите от секвенирането. В сравнение с началото на тази година седмичният брой на регистрираните такива обмени е намалял с 90%, а броят на държавите, предоставящи данни, е намалял със 75%. /БГНЕС