СЗО: 30 пъти повече случаи на морбили в Европа през 2023г.

Между януари и октомври 2023 г. в Европа са регистрирани 30 пъти повече случаи на морбили, отколкото през 2022 г., предупреди европейският клон на Световната здравна организация (СЗО), като призова за засилване на имунизационната кампания, предаде АФП.


"Между януари и октомври 2023 г. повече от 30 000 случая на морбили са докладвани от 40 от 53-те държави членки в региона, който се простира чак до Централна Азия“, се каза в изявление на органа на ООН. През 2022 г. са докладвани 941 случая.

Казахстан и Русия са най-засегнатите държави, като всяка от тях има повече от 10 000 случая. Със 183 случая Великобритания е западноевропейската държава, в която възобновяването на болестта, считана за ликвидирана през 2021 г., е най-очевидно.

"В региона наблюдаваме не само 30-кратно увеличение на случаите на морбили, но и почти 21 000 хоспитализации и пет смъртни случая, свързани с морбили. Това е обезпокоително", заяви регионалният директор на СЗО Ханс Клуге.

"Необходими са спешни усилия за ваксиниране, за да се спре предаването на инфекцията и да се предотврати по-нататъшното ѝ разпространение", добави той.

Възобновяването на това силно заразно вирусно заболяване, което може да доведе до фатални усложнения и се разпространява по въздушен път, се дължи на спада в обхвата на ваксинацията през годините на Ковид-19.

"Пандемията от Ковид-19 оказа значително въздействие върху работата на имунизационната система през този период, което доведе до натрупване на неваксинирани или недостатъчно ваксинирани деца", се посочи в доклада.

Според СЗО, която призовава за засилени кампании за достигане до неваксинираните общности, повече от 1,8 млн. бебета в региона не са били ваксинирани срещу морбили в периода 2020-2022 г.

На местно ниво е важно поне 95% от децата да бъдат ваксинирани, за да се избегнат евентуални епидемии при внос на вируса. До 2022 г. само 92% от европейските деца са получили втора доза ваксина. /БГНЕС