Световното по плуване започна със скандал

Световното първенство по плуване в Южна Корея започна със скандал в дисциплината 400 метра свободен стил за мъже. Абсолютният фаворит Сун Ян от Китай спечели четвъртата си световна титла, а негови подгласници станаха Мак Хортън от Австралия и Габриеле Дети от Италия. Противоречивият момент обаче настъпи при награждаването, когато сребърният медалист Хортън отказа да се качи на почетната стълбичка до китайския си опонент.

Причината за това е съмнение около Сун Ян за използване на допинг, като дори в момента срещу него тече разследване. Той изтърпя тримесечна санкция от китайската федерация за положителна проба през 2014 г. Само преди няколко месеца пък се отърва само с порицание от Международната федерация по плувни спортове (FINA), след като не бе открит в дома си при допинг тест извън период на състезание.

„Нямам проблем с това, че не се качи на подиума заради мен. Ако не ме уважава, не ме интересува, но той не уважава целия китайски народ, това е неприемливо", каза китаецът пред репортери. Повечето от неговите колеги в басейна обаче са на страната на Хортън, твърди американската брусистка Лили Кинг.

„Беше невероятно. Когато той влезе след мен в помещението за хранене, цялата зала избухна в аплодисменти. Хубаво е, че показахме обединение и подкрепихме постъпката му. Не мисля, че някой във ФИНА би застанал зад спортистите, така че ние трябваше да го направим. Това е добър старт", заяви Кинг.

Сънародникът на Хортън Мич Ларкин призна, че е „супер горд" от неговата постъпка: „Мисля, че 99% от плувците го подкрепят. Той не е сам в това. Постъпката му беше много смела и изпитвам голямо уважение към него. Би трябвало да вярваме на федерацията, но с всичко случващо се в спорта не можеш да си на 100% сигурен. Това е съобщение към Сун Ян. Докато не стане напълно ясно, ние не можем да му вярваме напълно", каза Ларкин. /БГНЕС