Световните запаси от ядрени оръжия се увеличават с преместването на ракети от Русия в Беларус

След като Владимир Путин обяви, че ще разположи тактически ядрени ракети в Беларус, нов доклад хвърли светлина върху тревожното развитие на световния баланс на ядрените оръжия, съобщи Евронюз.


В подробно проучване на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) се обяснява, че броят на действащите ядрени оръжия в света се увеличава, което е признак за нарастване на общата ядрена опасност за глобалната сигурност.

Сред тях е нарастването на китайския арсенал, който, според доклада, до края на десетилетието може да достигне обема на американския и руския.

Според старшия сътрудник на SIPRI Ханс М. Кристенсен, Китай "започна значително разширяване на ядрения си арсенал", което може да обърка ядрените сметки в света.

"Все по-трудно е да се съчетае тази тенденция с декларираната от Китай цел да разполага само с минималните ядрени сили, необходими за поддържане на националната му сигурност", каза той.

Очевидно е, че Индия и Пакистан също разширяват арсеналите си, като и двете страни разработват нови системи за доставка на оръжие.

Изследователите на SIPRI посочват, че макар двете страни обикновено да се разглеждат взаимно една друга като основни цели за възпиране, нарастващото разработване на оръжия с далечен обсег от страна на Индия включва системи, които биха могли да бъдат насочени към китайска територия - и то в момент, когато Пекин и Ню Делхи са в особено напрегнати отношения.

Междувременно, макар Северна Корея да не извърши никакви ядрени опити през миналата година, тя продължи да конструира и тества ракети с далечен обсег. По оценка на SIPRI тя е увеличила значително броя на бойните си глави, както и запасите си от ядрен материал, необходим за сглобяването на нови.

Една от най-големите тревоги за изследователите, обаче, е кризата в Украйна, която, според SIPRI, е нанесла сериозни щети на ядрената дипломация.


Руският фактор

Откакто Русия нахлу в Украйна, Путин и други гласове в Кремъл предупреждават, че ядрените атаки не са изключени, макар че е трудно да се прецени сериозността на заплахите им.

Последното изявление на Путин за разполагане на ядрени оръжия в Беларус дойде в момент, когато Украйна предприе мащабна контраофанзива.

Правителството на Беларус потвърди, че е получило ракети "Искандер" с обсег на действие 500 км и че самолетите Су-25 са адаптирани да ги носят, което означава, че те могат лесно да достигнат до голяма част от европейския континент и повечето европейски съюзници от НАТО.

През последните седмици САЩ се опитаха да се върнат към нещо, което наподобява нормална дипломация по въпроса за ядрените оръжия с Русия.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан настоя по-рано този месец, че дори и администрацията на Байдън да предприема контрамерки срещу прекратяването на действието на договора Нов СТАРТ от страна на Кремъл, което Путин обяви през февруари, тя продължава да инвестира в търсенето на напредък по този въпрос.

"Не е в интерес на нито една от нашите страни да се впуснем в конкуренция по отношение на стратегическите ядрени сили", заяви Съливан на годишната среща на Асоциацията за контрол на въоръженията по-рано този месец.

"И вместо да чакаме да разрешим всички наши двустранни различия, Съединените щати са готови да ангажират Русия сега, за да управляват ядрените рискове и да разработят споразумение за периода след 2026 г." /БГНЕС