Световен ден на ходенето запали жителите на Лозен да спортуват

Щафета, с която да се отбележи Световния ден на ходенето, тръгна преди обед от стадиона в село Лозен, предаде репортер на БГНЕС. Проявата е в изпълнение на Националната програма за физическа активност и развитие на българското общество.

Десислава Илиева, председател на Българска федерация "Спорт за всички" посочи, че събитието се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта и е под патронажа на министъра.

В световен мащаб проявата е част от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА. В Световния ден на ходенето, Българска федерация спорт за всички предава като послание към Общините призив за насърчаване на повече хора от всички възрастови и социални групи, към системни спортни занимания и здравословен начин на живот.

Преди старта в Лозен Ирен Цветкова, член на УС на Федерацията, обясни подготвения маршрут и обясни, че проявата цели да се популяризира здравословния начин на живот и спорта за всички. „Много добре знаем, че ходенето е най-естествената форма, и може да се практикува всеки ден. Ние днес го правим организирано, но искаме да спазим и изискванията във връзка с епидемичната обстановка”, обясни тя.

Националната спортна проява “Световен ден на ходенето” ще се проведе на различни места в цялата страна. „17 общини се включват, това е голяма активност”, посочи Ирен Цветкова.

За проявата в район “Панчарево” съорганизатор е Спортен клуб “Спортист Лозен – Спорт за всички”.

Костадин Соколов, съучредител на клуба, отбеляза, че условия за спорт в Лозен има. „Въпросът, че голяма част от отделените места, които са предназначени за спортни мероприятия, са в едно плачевно състояние, поради факта, че от години поддържката им е много сложна, и изисква много сериозни финанси, а рядко се инвестира в тях. Така че основната цел и идея на спортния клуб, който ние учредихме преди точно един месец, да популяризираме тези места и да съдействаме чисто документално за тяхната поддръжка и за тяхното развитие”, каза той. /БГНЕС