Светослав Гоцев: Промяна на учебниците и мирогледа, а не въздушна линия, ще решат проблема с РСМ

България трябва да има целенасочена държавна политика, която да не допуска език на омразата срещу нас в РС Македония. Това заяви в интервю за БГНЕС българският волейболист Светослав Гоцев по повод поругаването на българския химн от македонски запалянковци по време на футболната среща между отборите на двете страни.

Според него, тази политика трябва да бъде „национален идеал и да бъде надпартийна, независимо от това кой е на власт – ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, ВМРО или „Възраждане“.

„А не да идва „Продължаваме промяната“ и да пускат една въздушна линия София-Скопие и да се казва, че сме страшни приятели и въпросът е решен. Видя се, че той не е решен. Реално сега започва, при всяко отваряне от Скопие на преговорни глави за ЕС ние трябва да отстояваме нашите позиции“, категоричен е Гоцев.

Той смята, че хората, които са гледали мача, но не познават материята на българо-македонските отношение, не могат реално да осмислят, че проблемът е много по-дълбок.

„Той е насаждан още в училищата срещу нас. Обидни неща се говорят много преди приемането на френското предложение“, каза състезателят по волейбол.

Според него, реалната борба е за промяната на учебниците, защото там македонците ги учат, че българите са лоши хора, които са варвари и искат да ги убият.

„Това, което видяхме на стадиона, е една извадка на обществото, един пример, че има за какво да се борим и да променим мирогледа на тези хора“, заяви Гоцев.

Това, което наистина го обижда е, че ние се отнасяме с любов към македонците, а не срещаме същото от тяхна страна. Дори разказва, че много от неговите приятели от РСМ са му споделяли, че не ги глобяват по пътищата, когато разбират, че са от Македония.

„Казвам им, че ние сме учени, че те са наши братя, на които трябва да помагаме. А те ми отговорят: нас ни учат, че вие ни мразите… Има нещо, което е сбъркано между нас и тях. Трети страни и сили имат интереси, които разделят един народ в две държави“, заяви Светослав Гоцев. /БГНЕС