Светът е затаил дъх в очакване на следващия ход на Путин

За пореден път светът е в очакване на това какво ще направи руският президент Владимир Путин.

Но след изпълнената му с недоволство телевизионна изява срещу Украйна, Запада и униженията на историята в понеделник прогнозите са много, много мрачни.

Путин значително изостри сблъсъка си със САЩ и техните съюзници, като подписа укази за признаване на два региона в Източна Украйна, завзети от подкрепяните от Русия бунтовници. С едно натискане на химикалката Путин отряза още две парчета от независима суверенна държава, които да добави към завзетия през 2014 г. Крим. Москва заяви, че ще изпрати в регионите така наречените "миротворци". Независимо от евфемизма, американските официални лица се опасяват, че силите могат да бъдат авангард на пълната мобилизация на инвазията, която те прогнозират от дни.

Колкото и да е лош този последен кръг от гангстерска геополитика, онова, което ще се случи през следващите часове и дни, ще определи курса на света през следващите години.

Ако Путин спре дотук, е възможно кризата в Украйна да бъде овладяна и дори да даде възможност на руския президент да деескалира ситуацията и да се въздържи от пълно нахлуване в цялата страна, след като завземе нови територии в стремежа си да попречи на Украйна да се придвижи към Запада. Подобна стъпка назад - може би с цел да раздели САЩ от по-малко ястребски настроените съюзници, би могла да избегне по-широка глобална криза. В САЩ този междинен сценарий би могъл също така да спести на американците нов пагубен скок на цените на бензина и инфлацията и да позволи на президента Джо Байдън да избегне още един удар по авторитета си в тежката година на междинните избори.

За съжаление, обаче, доказателствата за яростната реторика на самия Путин в понеделник, присъствието на до 190 000 руски войници по границите на Украйна и повечето оценки на американските лидери и служители на разузнаването показват, че надеждите за ограничен конфликт са пожелателни.

В речта си от Кремъл Путин даде да се разбере, че вижда Украйна като неразделна част от Русия, а не като независима единица - това едва ли е аргумент, който предполага сдържаност. Всъщност изказването му прозвуча като оправдание за далеч по-мащабно начинание от ограничено нахлуване в източната част на страната.

Той говори за Украйна като за "неразделна част от нашата история, култура, духовно пространство" и споменава съратници, родственици и хора " кръвно свързани с нас ".

"Съвременна Украйна беше изцяло създадена от Русия", добави той.

По време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН в понеделник вечерта посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че определянето от страна на Русия на войските, които изпраща в Източна Украйна, като "миротворци", е "нонсенс". Тя заяви, че силите са "опит да се създаде претекст за по-нататъшно нахлуване в Украйна".

Реч, която развълнува украинците

Пропагандните възгледи на Путин за историята не са равнозначни на обявяване на инвазия или опит за обединяване на Украйна с родината. Но би било лесно да ги разчетем като опит да се подготви руският народ за война. Това със сигурност предвещава дългосрочни усилия за доминиране и дестабилизиране на една демокрация, включваща голям брой граждани, които копнеят да се присъединят към НАТО и Европейския съюз.

Най-смразяващата реплика на Путин дойде, когато той сякаш постави основите за третиране на всяка атака срещу руските сили, които трябва да влязат в Източна Украйна, като претекст за по-широк конфликт, който, според САЩ, може да убие хиляди цивилни и да предизвика бежански потоци.

"От тези, които завзеха и държат властта в Киев, изискваме незабавно прекратяване на военните действия", заяви Путин по адрес на правителството, което за разлика от него беше избрано на свободни и честни избори. "В противен случай цялата отговорност за евентуалното продължаване на кръвопролитията ще бъде изцяло на съвестта на режима, управляващ на територията на Украйна."

Също толкова злокобно е, че множество американски официални лица заявиха пред CNN, че тълкуват хода на Путин по отношение на двата източноукраински региона, които наричат себе си Донецка народна република и Луганска народна република (ДНР и ЛНР), като част от постоянния марш към по-широка инвазия в Украйна.

"Това е политика на Потьомкин", заяви пред репортери в понеделник високопоставен служител на администрацията. "Президентът Путин ускорява конфликта, който самият той създаде".

Веднага след като Путин направи изявлението си, Байдън се консултира с лидерите на Франция и Германия и бързо обяви пакет от търговски и финансови санкции срещу двата промосковски региона. Но той не разгърна опустошителната вълна от мерки срещу руската икономика, която обеща в случай на нахлуване в Украйна. Миналия месец президентът си навлече известни политически проблеми, когато предположи, че едно "незначително нахлуване" в Украйна няма да предизвика пълната сила на най-сериозните наказателните санкции, налагани някога на Москва. Той неволно каза истината за съществуващите по това време разногласия между американските и европейските съюзници относно точния момент, в който ще се включат пълните санкции. По-късно Байдън уточни коментара си, като заяви, че санкциите ще бъдат задействани, ако "каквито и да било руски части" преминат украинската граница.

Но отново в понеделник представителите на администрацията изглежда направиха разграничение между Източна Украйна и останалата част от страната. "От 2014 г. насам в тези райони присъстват руски сили", заяви пред репортери високопоставен служител.

"Така че ще следим много внимателно какво правят през следващите часове и дни и нашият отговор ще бъде съобразен отново в зависимост от техните действия", каза служителят.

Не беше ясно дали позицията на администрацията се дължи на проблеми с последователността на санкциите между съюзниците или се стреми да запази последната точка за потенциално влияние върху Путин. Във всеки случай в речта си руският лидер се подигра с идеята за санкции.

Разумно е САЩ действително да накажат Русия за това, което прави, а не за това, което Путин казва. Но семантиката относно това какво представлява инвазията рискува да омаловажи действията, които руският президент предприе в понеделник. Добре известно е, че хората, които Русия описва като промосковски бунтовници в Източна Украйна, са обучени от нея и изпълняват нейните заповеди. На практика Путин завзе част от друга държава, без да й даде право на глас за нейната съдба. Това е класическа експанзионистична автокрация, използваща етнически оправдания и фалшиви твърдения, че руснаците са преследвани и са обект на геноцид - наръчник, шокиращо познат от ужаса на 30-те години на миналия век.

Въпросът за това какво представлява инвазията в Украйна скоро може да се окаже безпредметен. През последните дни САЩ предвидиха точно стъпките на Путин чрез контролен списък преди инвазията, който включва ходове в Източна Украйна. И може би отново ще се окажат прави.

Натиск върху Капитолийския хълм

Администрацията на Байдън, която до голяма степен успя да изгради единен фронт на НАТО срещу Путин през последните седмици, вече е изправена пред искания от Капитолия за по-бърз и по-строг отговор на заграбването на земята - дори от страна на някои демократи.

Представителят на Демократическата партия Джери Конъли от Вирджиния заяви пред CNN, че САЩ трябва да вдигнат знамето и да определят правилно предстоящото изпращане на "миротворци" в Източна Украйна.

"Това е инвазия, както и да го погледнем", каза той и добави, че незабавно трябва да последват най-строги санкции срещу Москва.

Двама водещи републикански законодатели се нахвърлиха върху администрацията на Байдън.

"Както казвахме в продължение на месеци, поставянето в спусъка за значими санкции на руските танкове, които се движат по границата на Украйна, беше опасна грешка", заявиха републиканецът Майкъл Маккол от Тексас - водещ републиканец в Комисията по външни работи на Камарата на представителите, и републиканецът Майк Роджърс от Алабама, водещ републиканец в Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите.

„Трябва незабавно да наложим реални наказания за този явен акт на агресия и грубо нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. За съжаление санкциите, които Белият дом представи досега, са определение за безсилие", пишат двамата републиканци.

Късно в понеделник американски официални лица заявиха, че очакват до часове руските войски да започнат да навлизат в Източна Украйна и двата бунтовнически региона.

Скоро след това светът ще разбере дали горчивата ярост на Путин в понеделник е била предвестник на по-широк конфликт, който на практика ще сложи край на ерата след Студената война и ще постави началото на нова ера на напрежение в Европа.

Тази реалност ще изисква огромно преосмисляне на трансатлантическата сигурност - включително вероятното изпращане на хиляди американски войници обратно в базите, които те напуснаха през 90-те и началото на 2000-ната година. Такова разполагане би усложнило и желанието на Вашингтон да насочи военната си мощ към Азия, за да води разрастващ се нов конфликт в стил Студената война срещу надигащата се свръхсила Китай.

Една продължителна геополитическа схватка с Русия ще принуди американските и европейските политици да обмислят докъде може да стигне опитът на Путин да преначертае границите на Европа.

"Това, което ме притеснява, е какво ще се случи след Украйна", заяви бившият директор на националното разузнаване Джеймс Клапър по CNN в понеделник вечерта. "Имаме истинска криза насреща си."

Аргументът на Путин, например, че украинците са кръвни братя на руснаците, е особено тревожен, тъй като може да бъде приложен към други държави, в които има голям брой етнически руснаци - включително балтийските държави Латвия, Литва и Естония, които преди това са били под съветско управление. Всеки опит на Путин да разпростре принципа си там може да бъде изключително опасен, тъй като всички те сега са в НАТО и се ползват от гаранцията на алианса за взаимна самозащита.

Следващите няколко дни ще покажат доколко Путин е готов да действа според думите си и ще започне да отговаря на въпроса на Клапър. Досегашните факти изглеждат зловещи. /БГНЕС

--------

Коментар на Стивън Колинсън за CNN