Сунак: Ще следим действията на Русия в Черно море

Обединеното кралство ще засили разузнаването в Черно море, за да предотврати удари по кораби, превозващи храни или насочващи се към украински пристанища, заяви британският министър-председател Риши Сунак преди срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи на 9-10 септември.


"Ще използваме нашето разузнаване, службите за наблюдение и събиране на данни, за да наблюдаваме руската активност в Черно море. Ще предупреждаваме за признаци, че Русия подготвя нападения срещу граждански кораби или инфраструктура в Черно море, и ще идентифицираме отговорните за нападенията, като се противопоставяме на фалшивите твърдения, целящи да свалят подозренията от Русия", заяви Сунак, цитиран от пресслужбата си.

Русия преустанови участието си в сделката за зърно на 18 юли поради неизпълнение на нейните условия. На 19 юли руското министерство на отбраната заяви, че от 20 юли всички плавателни съдове, плаващи през Черно море към украинските пристанища, могат да бъдат считани за военни цели. На 5 август Украйна обяви руските черноморски пристанища за зона на военна заплаха./БГНЕС